[anysurfer.logo]
You are previewing the website. You can switch to the regular view.

EDUbox Ruimte: ook voor jeugdwerkers!

EDUbox Ruimte: ook voor jeugdwerkers!

Jeugdruimte

We willen allemaal ons leven doorbrengen op plaatsen waar we ons goed voelen. Kan dat nog, nu er in Vlaanderen steeds minder open, onbebouwde ruimte is? Onze kleine oppervlakte is niet in ons voordeel. Maar vooral de slechte ruimtelijke planning van de laatste decennia heeft er voor gezorgd dat er heel wat lintbebouwing is ontstaan, dat er duizenden nutteloze verkavelingen klaar liggen om bebouwd te worden en er zo veel kostbare open ruimte is verloren gegaan. 

Tijd voor verandering! 

Want die druk op ruimte zorgt ook voor een grotere nood aan jeugdruimte. We denken hierbij aan plekken in de buurt van woonkernen waar kinderen onbezorgd en onbewaakte kunnen spelen en hun buurt verkennen. Maar ook plekken waar jongeren elkaar ongestoord kunnen ontmoeten, speelterreinen waar je zelfstandig naar toe kan via veilige verbindingen, jeugdwerkterreinen, toegankelijke natuurgebieden voor allerlei vormen van recreatie, publieke parken, enz.  

Met De Ambrassade werken we daarom op verschillende manier mee om ervoor te zorgen dat meer Vlamingen, jong en oud, meewerken om onze ruimte leefbaar te houden en aangenamer te maken voor kinderen, jongeren en hun organisaties. En dat vraagt basiskennis over hoe we ruimte inkleuren bij ons en welke gevolgen dit heeft op onze levenskwaliteit.  

EDUbox Ruimtelijk Bewustzijn Avatars

EDUbox Ruimtelijk bewustzijn 

Om van jongs af aan een meer open blik te hebben naar de ruimte rondom ons en de gevolgen van onze keuzes om met die ruimte aan de slag te gaan beter in te schatten, heeft de VRT, samen met De Ambrassade, Kind en Samenleving, de Vereniging voor Aardrijkskunde leerkrachten en het departement Omgeving een EDUbox Ruimtelijk Bewustzijn ontwikkeld. 

Een EDUbox is een educatief pakket voor leerlingen 2de en 3de graad, maar is ook in een handige interactieve website gegoten, waar je als bezoeker snel doorheen kan gaan. 

De EDUbox bestaat uit 5 delen: 

  • Deel 1: een bewustmaking van je eigen ruimte en ruimtegebruik om te leven 
  • Deel 2: over ruimtelijke planning en welke principes we nu hanteren om Vlaanderen naar duurzaam ruimtegebruik te brengen 
  • Deel 3: Hoe zou jij Vlaanderen duurzamer ruimte laten gebruiken? Hier kan je je eigen buurt ontwerpen in een simulator. (zie afbeelding)
  • Deel 4: welk antwoord geef jij op een aantal ruimtelijke dilemma’s? 
  • Deel 5: extra interessante links, op maat van jongeren 

EDUBox Stadsplan

Afbeelding: screenshot simulator 'Ontwerp je eigen buurt'

EDUbox Ruimtelijk Bewustzijn

Ook voor jeugdwerkers 

Met het jeugdwerk zijn we ‘grote’ ruimtegebruikers. Buiten spelen, buiten zijn en elkaar ontmoeten zit in ons DNA. Jeugdwerk is vaak zichtbaar aanwezig in de publieke ruimte en kan hiermee de nodige ruimtelijke veranderingen in een gemeente ook in gang steken. Ga het gesprek aan met je lokale beleidsmakers. 

Als jeugdwerkorganisatie heb je een grote achterban en kan je zo ijveren voor meer jeugdvriendelijke plekken in de buurt. 

Dat kan door: 

  • voorstellen te doen om extra ruimte voor kinderen en jongeren aan te snijden, 
  • door te ijveren voor speelplek in nieuwe verkavelingen, 
  • of voor veilige fiets- en voetgangersverbindingen naar jullie plek, 
  • meer vrijheid te vragen voor vrij spel in de gemeente of op het dorpsplein, 
  • een voorstel te doen voor (tijdelijk?) gebruik van leegstaande plekken, 
  • of voor het behoud van een speelbos in het centrum van de gemeente. 

Of zoek het niet te ver: jeugdwerk met eigen terreinen kan ook potentieel hebben voor alle kinderen en jongeren van de buurt. Dit vraagt misschien wat ondersteuning bij de verandering van de inrichting van je terrein, maar ook hiervoor kan je bij je gemeente of Regionaal Landschap uit de streek terecht. 

Aan de slag 

Deze EDUbox kan jeugdwerkers helpen om taal te creëren en sterke argumenten naar voor te brengen om beleidsmakers te overtuigen om meer te investeren in jeugdruimte.

Ontdek nu deze EDUbox in PDF, interactieve website en video in de EDUboxcatalogus op de website van VRT: