[anysurfer.logo]
You are previewing the website. You can switch to the regular view.

Duurzame jeugdinfrastructuur

Duurzame jeugdinfrastructuur

Jeugdlokalen

In een tijd waarin duurzaamheid en ecologische verantwoordelijkheid centraal staan, is het concept van jeugdinfrastructuur aanzienlijk geëvolueerd. Overal ter wereld ontstaan vernieuwende projecten en initiatieven die jongeren de kans geven om te bloeien, te leren en zich te vermaken, en dat alles binnen milieuvriendelijke, duurzame omgevingen. Dit artikel werpt een licht op enkele van de meest inspirerende voorbeelden van duurzame jeugdinfrastructuur, waarbij we ontdekken hoe deze innovatieve ruimtes niet alleen jongeren, maar ook onze planeet ten goede komen. Samen gaan we op ontdekkingstocht naar deze vooruitstrevende en opwindende initiatieven die de toekomst van jeugdruimtes vormgeven.

Scouts Boekhoute heeft natuurlijke ventilatie 

De lokalen van de scouts van Boekhoute aan de Vliet zijn na een bouwproces van 4 jaar afgerond met oog voor duurzaamheid. Er is een 14 meter hoge schoorsteen, die zorgt voor natuurlijke ventilatie en voldoende aanvoer van verse lucht via een grote luchtkoker. Nog een andere eyecatcher zijn de passerelles aan de voor- en achterkant, die een zwevend effect aan het gebouw geven en volledige circulatie rondom het gebouw mogelijk maken. Bovendien wordt het afvalwater op een ecologische manier verwerkt met de aanleg van een rietveld. Architect Tim Peeters is zelf ex-scouts en kon via zijn kennis in het jeugdwerk en als architect een mooi lokaal ontwerpen en de bouw ervan opvolgen. 

Er is ook gezorgd voor rolstoeltoegankelijkheid en ook over het terrein werd nagedacht om zoveel mogelijk auto's te weren op het terrein, zodat fietsers en spelende kinderen volop kunnen genieten. 

Circuskerk met zowel een duurzaam gebouw als werking

Een kerk onderhouden is niet gemakkelijk. Toch is Circusplaneet daar volop mee bezig. 

Bij Circusplaneet waar alle activiteiten doorgaan in een kerk is duurzaam zijn niet evident. Toch slagen ze er zeer mooi in! In de circuskerk zetten ze vol passie in voor sociale en ecologische duurzaamheid. 

Hier zijn enkele van de manieren waarop we dat doen:

  • In plaats van flessenwater en frisdrank, is er kraanwater, en werken ze samen met OXFAM wereldwinkels om de dranken te leveren, waarbij alle producten biologisch en fairtrade zijn. 
  • Tijdens de renovatie van het gebouw zijn er zoveel mogelijk ecologisch duurzame materialen gebruikt. Zo wordt  hemelwater opgevangen en hergebruikt om toiletten door te spoelen. 
  • Het verwarmingssysteem is zuinig en energie-efficiënt en de ecologische voetafdruk wordt nauwlettend in de gaten gehouden met behulp van de tool EnergieID, waarbij ze jaarlijks streven naar een verminderd energieverbruik ten opzichte van het voorgaande jaar. 
  • Er komt een installatie van zonnepanelen op het dak van de kerk in samenwerking met een burgercoöperatie
  • Als onderdeel van het Greentrack Gent-netwerk, werkt Circusplaneet samen met andere culturele partners in Gent aan een duurzamere toekomst. 

Ken je nog duurzame jeugdinfrastructuur die we zeker moeten vermelden in dit kennisartikel? Geef zeker een seintje.

Tina                     Schuermans
Tina Schuermans
  • Medewerker jeugdwerkondersteuning