[anysurfer.logo]

9 aanbevelingen om het recht op vrije tijd te garanderen voor jonge nieuwkomers

9 aanbevelingen om het recht op vrije tijd te garanderen voor jonge nieuwkomers

Recht op vrije tijd

In februari 2022 werden we geconfronteerd met een nieuwe crisis, de oorlog in Oekraïne. Al snel werd duidelijk dat er in België een groot aantal vluchtelingen zou aankomen. In april 2022 werkten De Ambrassade, Tumult en Bataljong aan een actieplan om het recht op vrije tijd voor kinderen en jongeren met een (Oekraïens) vluchtverhaal te garanderen.

In deze publicatie formuleren we negen aanbevelingen voor beleidsmakers, opvangactoren en vrijetijdsorganisaties. Deze aanbevelingen komen voort uit ervaringen, geleerde lessen en hindernissen die we ondervonden tijdens het realiseren van het actieplan.

Negen aanbevelingen om het recht op vrije tijd te garanderen voor jonge nieuwkomers:

1. Introduceer een brede kind- & jeugdreflex

Introduceer een brede kind- & jeugdreflex in opvangcentra en nooddorpen om te kunnen inspelen op de noden van jonge nieuwkomers en versterk samenwerking over beleidsdomeinen heen.

2. Voorzie structurele middelen voor bruggenbouwers.

Voorzie structurele middelen voor bruggenbouwers.

3. Creëer bewustzijn

Creëer bewustzijn over het belang van vrije tijd bij begeleiders en brugfiguren van jonge nieuwkomers en zorg voor een duidelijke toewijzing van budget, rollen en verantwoordelijkheden.

4. Promoot en ondersteun lokale samenwerkingsverbanden

Promoot en ondersteun lokale samenwerkingsverbanden voor vrijetijdsbesteding van en -aanbod voor jonge nieuwkomers.Zorg voor een goede afstemming met de jeugddiensten, die een belangrijke rol kunnen spelen bij de lokale zoektocht naar een aanbod op maat.

5. Ontsluit de bestaande infoproducten

Ontsluit de bestaande infoproducten over vrije tijd en het vrijetijdsaanbod voor jonge nieuwkomers op een toegankelijke manier.

6. Doe iets mét de nieuwkomers

Doe niet alleen iets voor jonge nieuwkomers, doe het mét hen. Betrek die jongeren in het aanbod, in het politieke en maatschappelijke debat.

7. Communicatie in de moedertaal

Communicatie in de moedertaal is belangrijk voor jonge nieuwkomers. Investeer in meertaligheid in het ondersteuningsaanbod voor jonge nieuwkomers.

8. Zorg voor een betere coördinatie

Zorg voor een betere coördinatie tussen het federale, Vlaamse en lokale niveau. Coördineer over alle bevoegdheden die inzetten op de integratie van jonge nieuwkomers heen.

9. Investeer in expertorganisaties

Investeer in een organisatie die de noden van jonge nieuwkomers kent en hun belangen behartigt.

“Neem deze aanbevelingen ter harte om het recht op vrije tijd te garanderen"
Onze oproep

Beleidsmaker, actor in de opvang en vrijetijdsorganisatie: deze aanbevelingen komen voort uit ervaringen, geleerde lessen en hindernissen die we ondervonden toen we het actieplan Oekraïne realiseerden. Neem ze ter harte om het recht op vrije tijd voor jonge nieuwkomers te garanderen. Vandaag en morgen.

Hoe de publicatie lezen?

Deze online publicatie is een pdf-document met tal van links. Door te klikken op de inhoudspagina spring je snel naar de informatie die jij wenst. In de tekst zijn er links naar nuttige websites of kan je doorklikken naar een andere plaats in de publicatie. Als de links niet zouden werken op jouw systeem, kan je het document best openen in de Acrobat Reader.