[anysurfer.logo]
You are previewing the website. You can switch to the regular view.

10 bouwstenen voor een antipestbeleid: good practices uit jeugdwerk, onderwijs en sport

10 bouwstenen voor een antipestbeleid: good practices uit jeugdwerk, onderwijs en sport

Integriteit - Mentaal welzijn

Als jeugdorganisatie werk je best een sterk plan uit om pesten te voorkomen en aan te pakken. Het Vlaams Netwerk Kies Kleur tegen Pesten geeft je tips die duidelijk maken dat zo’n plan niet heel ingewikkeld hoeft te zijn. Je moet er gewoon mee aan de slag. Bovendien pluk je er het hele jaar de vruchten van! 


Laat je elke maand inspireren door een andere bouwsteen van een goed antipestbeleid en een voorbeeldopdrachtje dat helpt bij het voorkomen of aanpakken van pesten. 

1. Werk aan een goede groepssfeer in september: de buddywerking van Tumult

Clara en Nigel zijn vrijwilligers bij de kampen van Tumult. Om de groepsvorming onder de vrijwilligers onderling te versterken, heeft Tumult een buddywerking. Een nieuwe vrijwilliger krijgt een buddy die al langer actief is in de organisatie

De buddy introduceert de nieuwe vrijwilliger in de groep, polst regelmatig hoe het voor hen verloopt tijdens de werking en is een luisterend oor bij mogelijke vragen of problemen. Clara was de buddy van Nigel toen hij startte bij Tumult. Samen vertellen ze welk verschil de buddywerking voor hen maakt.