[anysurfer.logo]

Vorming ondersteuningstraject beleidsplanning: Fase 4 - analyse, uitdagingen en opties

Vorming ondersteuningstraject beleidsplanning: Fase 4 - analyse, uitdagingen en opties jan

jeugdwerkondersteuning   |  14 JANUARI 2020 | 09:30-12:30

De inschrijvingen zijn afgesloten. Als je er toch nog bij wil zijn, neem dan contact op met Timmy Boutsen, zijn contactgegevens vind je onderaan deze pagina. 

Met het ondersteuningstraject beleidsplanning helpen we je bij het maken van jenieuwe beleidsnota voor de periode 2022-2025. Elke Vlaams erkende jeugdwerkvereniging moet deze beleidsnota indienen vóór 1 januari 2021. Van september 2019 tot aan de deadline van indienen in december 2020 organiseren we 7 vormingen en 1 consultatiemoment. Deze 7 vormingen volgen de verschillende fases die je zal doorlopen in jouw beleidsplanningstraject. Je kan het overzicht van de fases bekijken op onze nieuwe beleidsplanningposter die we je opstuurde in de zomer van 2019. Alle kennis die we ontwikkelen hierover kan je ook terugvinden op onze toolbox beleidsplanning. Na elke vorming zal deze toolbox voorzien worden van een verslag en de methodieken die we gebruikten. Bekijk tevens het hele overzicht van ons ondersteuningstraject beleidsplanning, want er is ook een nieuwsbrief, een uitwisselingsplatform, een lijst van freelancers om je individueel te begeleiden, een publicatie als input voor je omgevingsanalyse en een reflectietool over de agenda voor de toekomst van het jeugdwerk.

Deze vorming zal gaan over: 

FASE 4: ANALYSE, UITDAGINGEN EN OPTIES

Om een goede analyse te maken van al je verzamelde onderzoekgegevens heb je ook een handig analyse instrument nodig. Wij kiezen ervoor om de SWOART te gebruiken. Een analyse instrument dat Socius ontwikkelde en het beste van een SWOT- en SOARanalyse combineert. 

In deze vorming leggen we je uit hoe je met dit instrument aan de slag gaat. Vervolgens gaan we zelf ook oefenen en steken we je verzamelde gegevens in het SWOART-inspiratierooster om zo te bekijken welke lijst van beleidsuitdagingen er uit rollen. 

Na deze vorming kan je helemaal zelf aan de slag met de SWOART en de oefening doen met je stuurgroep beleidsnota, je collega’s of zelfs met grote groepen van vrijwilligers.

In de namiddag voorzien we een consultatiemoment om advies te vragen aan ervaren coördinatoren van jeugdwerkorganisaties of procesbegeleiders. Ga naar het kalenderitem voor meer uitleg. Je schrijft apart in voor dit moment.

Programma

09u30: Onthaal met koffie en thee 

09u45: Uitleg over de SWOART 

10u40: Oefening op het ordenen en formuleren van je gegevens als sterktes, zwaktes, aspiraties, kansen, bedreigingen en resultaten. 

11u00: Pauze 

11u15: Oefenen met de 9 handelingsperspectieven. We kruisen je verzamelde gegevens met elkaar en kijken hoe hieruit allerlei beleidsuitdagingen uit rollen. We doen deze oefening in kleine groep op basis van je eigen onderzoekgegevens, maar hebben ook enkele fictieve voorbeelden ter beschikking als je nog geen eigen gegevens hebt. 

12u05: We wisselen ervaringen uit over het oefenen met de SWOART en geven enkele laatste belangrijke tips en vervolg stappen mee. 

12u30: Einde 

Tip: Breng je verzamelde onderzoeksgegevens mee op deze vorming. Dan kunnen we direct met deze gegevens de analyse-oefening maken.

Timmy          Boutsen
Timmy Boutsen
 • Medewerker Jeugdwerkondersteuning