[anysurfer.logo]

vorming ondersteuningstraject beleidsplanning: Fase 3 - onderzoek

vorming ondersteuningstraject beleidsplanning: Fase 3 - onderzoek okt

jeugdwerkondersteuning   |  17 OKTOBER 2019 | 09:30-16:30

Met het ondersteuningstraject beleidsplanning helpen we je bij het maken van jouw nieuwe beleidsnota voor de periode 2022-2025. Elke Vlaams erkende jeugdwerkvereniging moet deze beleidsnota indienen vóór 1 januari 2021. Van september 2019 tot aan de deadline van indienen in december 2020 organiseren we 7 vormingen en 1 consultatie moment. Deze 7 vormingen volgen de verschillende fases die je zal doorlopen in jouw beleidsplanningstraject. Je kan het overzicht van de fases bekijken op onze nieuwe beleidsplanningposter die we jou opstuurde in de zomer van 2019. Alle kennis die we ontwikkelen hierover kan je ook terugvinden op onze toolbox beleidsplanning. Na elke vorming zal deze toolbox voorzien worden van een verslag en de methodieken die we gebruikten. Bekijk tevens het hele overzicht van ons ondersteuningstraject beleidsplanning, want er is ook een nieuwsbrief, een uitwisselingsplatform, een lijst van freelancers om je individueel te begeleiden, een publicatie als input voor je omgevingsanalyse en een reflectietool over de agenda voor de toekomst van het jeugdwerk.

Deze vorming zal gaan over: 

FASE 3: ONDERZOEK

Een goede beleidsnota vormgeven vertrekt vanuit een sterke omgevingsanalyse en bevraging van je stakeholders en doelgroepen. In deze vorming leren we je hoe je goede onderzoekshouding kan innemen, de juiste onderzoeksvragen kan stellen en waar je goede bronnen vind om jouw analyse op te baseren. We geven ook enkele analyse instrumenten mee die je in latere fases kan gebruiken en geven voorbeelden van hoe je het profiel van jouw organisatie kan schetsen. 

Programma

09u30: Onthaal met koffie en thee

09u45: Stappenplan om onderzoek te doen voor je beleidsnota 

Onze collega Sofie Iserbyt komt je uitleggen welke stappen je allemaal moet nemen om een goed onderzoek te doen in kader van je nieuwe beleidsnota. Sofie begeleidt ook onze eigen onderzoeksfase voor De Ambrassade en volgt ook jongerenonderzoek in Vlaanderen op. 

We nemen hier de hele voormiddag voor, uiteraard met tussendoor een pauze 

12u30: Vegetarische broodjeslunch 

13u30: Interne evaluatie en profiel van je organisatie 

 We oefenen met het EFQM-model om een eigen interne evaluatie te doen van je organisatie. We geven verschillende voorbeelden uit het verleden hoe je het profiel van jouw organisatie zo goed mogelijk kan weergeven in je beleidsnota. Zo weet je meteen welke gegevens je hiervoor moet verzamelen zoals bv. cijfers over je bereik, de cruciale momenten in je geschiedenis of de structuur of het organigram van je organisatie. 

14u40: Bronnen voor je omgevingsanalyse en reflectietool over het DNA van de jeugdwerker en MISSIE van het jeugdwerk. 

Na een korte pauze zomen we in op de publicatie die we maakten als voer voor jouw omgevingsanalyse. We leggen je ook uit hoe onze reflectietool over het DNA van de jeugdwerker en MISSIE van het jeugdwerk werkt. Met één van de twee of misschien wel beiden gaan we meteen ook aan de slag en oefenen we ter plaatse. 

15u40: Analyse instrument, SWOART uitgelegd. 

Na terug een korte pauze eindigen we de dag met jouw nu al het analyse instrument dat wij vooropstellen uit te leggen, namelijk de SWOART. Het is belangrijk dat je nu al zicht hebt hoe je jouw onderzoeksgegevens zal analyseren, want dat bepaalt hoe je je gegevens zal verzamelen. 

16u30: Einde 

Timmy          Boutsen
Timmy Boutsen
 • Medewerker Jeugdwerkondersteuning