[anysurfer.logo]

Netwerkmoment Duurzaamheid

Netwerkmoment Duurzaamheid

jeugdwerkondersteuning   |  31 MAART 2021 | 10:00-12:30

Op woensdag 31 maart verzamelen Globelink en Pulse Transitienetwerk samen met ons het jeugdwerk voor een netwerkmoment over duurzaamheid.
We laten twee boeiende ervaringsdeskundigen aan het woord en gaan met hen in gesprek. In het tweede deel zoeken we met jou uit waar de duurzaamheidsuitdagingen van jouw organisatie liggen. We bepalen samen het vervolg van deze netwerkmomenten om de duurzaamheidsplannen van het jeugdwerk te realiseren.

Programma

Tijdens deze eerst bijeenkomst van 2021 ligt de focus op het opstellen en uitrollen van een algemeen duurzaamheidsbeleid enerzijds, en anderzijds op hoe je je achterban kan activeren en meekrijgen in jouw verhaal.

  • David Van der Ha is duurzaamheidscoördinator aan de UGent en reisbegeleider bij KrisKras en Bootz. Bij de UGent coördineert hij samen met een team beleidsstudenten de uitvoering van het duurzame transitiepad van de universiteit, een breed gedragen participatief project. Hij weet dus uit eerste hand hoe je het verduurzamen van je eigen organisatie aanpakt. Maar ook hoe jongeren te enthousiasmeren rond duurzaamheid én hoe je ook de moeilijkere verhalen kan aanpakken. Voor KrisKras geeft hij vorming rond duurzaamheid aan nieuwe reisbegeleiders en werkt hij ook daar het duurzaamheidsbeleid van de organisatie mee uit.

  • Fien Louwagie is Community Manager bij EVA, de bedenkers van Donderdag Veggiedag. Fien, schrijft vrijwilligers- en ledennieuwsbrieven, zet fondsenwervende acties op poten, ondersteunt de lokale groepen en zorgt er met haar enthousiasme voor dat iedereen zich bij EVA thuis voelt. Ze vertelt je hoe EVA de maatschappij en hun eigen achterban meeneemt in de duurzame revolutie. Hoe creëer je draagvlak? Hoe maak je het makkelijker om duurzame keuzes te maken? Waar begin je?
Zoals gewoonlijk tijdens een netwerkmoment, laten we niet enkel de sprekers aan het woord, maar gaan we nadien met hen in gesprek.
Wat heeft jou geprikkeld? Waar zitten nog onduidelijkheden? Waar kriebelt het? En waar kunnen we bruggen slaan? 

In het tweede deel van de sessie zoeken we uit waar de uitdagingen liggen voor het jeugdwerk en jullie organisaties om zélf een duurzame organisatie te worden én om verder bij te dragen aan een duurzame en sociaal-rechtvaardige samenleving.
We zoomen hiervoor onder andere dieper in op wat er over duurzaamheid in jullie beleidsnota’s 2022-2025 en andere beleidsplannen of -teksten staat. Samen gaan we op zoek naar hoe jullie en het brede Pulsenetwerk elkaar daarin kunnen ondersteunen en versterken.

Doelgroep

  • Professionals en vrijwilligers van de Vlaams erkende jeugdwerkorganisaties die binnen hun organisatie bezig zijn met het thema duurzaamheid. (Behoor je niet tot deze doelgroep, dan ben je nog steeds welkom. Je deelname blijft waardevol en verrijkend, maar ben je ervan bewust dat de focus van deze bijeenkomst ligt op het duurzaamheidsbeleid van de Vlaams erkende jeugdwerkorganisaties.)

Sophie                    Verbrugghe
Sophie Verbrugghe
  • Coördinator Belgisch voorzitterschap EU 2024