[anysurfer.logo]

Netwerkmoment coördinatoren (jan 2021)

Netwerkmoment coördinatoren (jan 2021) jan 2021

jeugdwerkondersteuning   |  22 JANUARI 2021 | 13:00-16:30

De Ambrassade en Sociare slaan de handen in elkaar om leidinggevenden in het jeugdwerk jaarlijks een aantal keer met elkaar in contact te brengen. Dat doen we onder meer met de netwerkmomenten voor coördinatoren.

Als leidinggevende van een jeugdwerkorganisatie bekleed je een cruciale en unieke functie. Je komt soms voor hete vuren te staan en je moet je snel aanpassen aan en reageren op nieuwe situaties, regelgeving, enz. Uitdagend en niet altijd makkelijk.

Om jou daarbij zo goed mogelijk bij te staan krijg je tijdens het netwerkmoment coördinatoren de kans om kennis te maken met collega-leidinggevenden. We voorzien inspiratie over gezamenlijke uitdagingen, duiken in de recentste regelgeving voor werkgevers of bediscussiëren elementen van zakelijk organisatiebeleid, enz.

Programma

Op dit netwerkoment willen we enkele inspirerende talks aanbieden die hun ervaringen rond een uitdaging van de afgelopen maanden met jullie willen delen. Zoals gewoonlijk krijgen jullie ook een update over belangrijke details vanuit De Ambrassade en Sociare.

  • 13u:  Inleiding
  • 13u30 – 14u:  Actua-update van Sociare en De Ambrassade
  • 14u – 15u15:  Inspiratietalks en mogelijkheid tot Q&A (je kan twee talks volgen)
  • 15u15 – 15u30:  Pauze
  • 15u45:  Plenum terugkoppelen: wat is jou bijgebleven van de talks?
  • 15u45 – 16u15:  Inputmoment in functie van publieksmoment mei ‘21
  • 16u15:  Einde        
Talks

Omschakeling naar telewerk (Sociare)

  • De coronacrisis heeft ons allemaal in snelheid gepakt wanneer het op de gecontroleerde omschakeling van kantoor- naar telewerk ging. Met vallen en opstaan vonden organisaties los van elkaar het warm water uit in volle crisistijd. Negen maanden later bekijken we graag hoe we naar de toekomst toe kunnen leren van elkaar.
    Sociare organiseerde enkele webinars rond telewerkbeleid. Ze nemen ons mee in opgedane inzichten en geleerde lessen uit de praktijken van organisaties.

Druk op de werknemers (Jade Robberechts, regioverantwoordelijke gezinszorg en coördinator dagopvang bij Ferm Thuiszorg)

  • Jade is regioverantwoordelijke over een team van 20 verzorgenden die te werk gesteld zijn binnen de gezinszorg en de dagopvang van Ferm Thuiszorg. Bij de verzorgden was van tijdelijke werkloosheid geen sprake. Ondanks het feit dat de verzorgden van haar team konden blijven werken, was dit niet vanzelfsprekend. Zij kwamen (en komen nog steeds) met heel wat risicopatiënten in contact. Dit brengt extra druk en uitdagingen met zich mee. We krijgen een antwoord op volgende vragen, vanuit de ervaring en praktijken van Jade: hoe motiveert zij haar medewerkers die door de coronacrisis onder een hogere werkdruk staan dan normaal? Hoe zorgt zij er voor dat haar medewerkers ondanks verhoogde druk toch hun job nog goed kunnen uitvoeren? 

Verduurzamen van experimenten: hoe verduurzamen we experimenten van de afgelopen maanden? (Wim Van Leeuwen – consultant bij Coaster Consulting en voormalig medewerker van VDS)

  • Wim begeleidt als consultant verenigingen en kmo’s op maat bij veranderingsprocessen. Tijdens de afgelopen coronacrisis kreeg hij vragen binnen van organisaties die stil stonden bij hun kernopdracht. Welk aanbod organiseren we nu alles online moet door gaan? Welke experimenten zetten we op en hoe zorg je ervoor dat deze dicht genoeg bij je missie en visie liggen? En hoe ga je er na de crisis mee om? Ga je ze verder verduurzamen of ga je terug naar het oude aanbod?  Vanuit zijn ervaring, via een casus neemt hij ons mee in zijn denkproces. 

Druk op vrijwilligers (Gaëlle Huysentruyt, Manager Sociale Activiteiten en Jeugd Rode Kruis)

  • De spreker neemt ons mee in hun ervaring van een uitdaging van de afgelopen maanden. Door de coronacrisis ondervinden veel organisaties meer afstand tussen zichzelf en hun vrijwilligers. Door de voortdurend veranderende situatie en maatregelen is het moeilijk een constant en gestructureerd vrijwilligersbeleid aan te houden. We krijgen een antwoord op volgende vragen, vanuit de ervaring en praktijken van de spreker: ervaar jij ook dat vrijwilligers de eersten zijn die afhaken in deze coronacrisis? Heb je hier iets op gevonden? Hoe motiveer jij vrijwilligers wanneer je ze geen duidelijke toekomstvisie kan bieden? Hoe zijn jullie er in geslaagd om hen bij bepaalde beslissingen te betrekken? 

De week voor het netwerkmoment, als alle sprekers gekend zijn, zal er een mail gestuurd worden met daarin de vraag om te kiezen welke talk je graag wilt volgen. We geven iedereen de kans om 2 van de bovenstaande talks te volgen.  

Online

Om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan kozen we ervoor om dit evenement volledig online te laten doorgaan. Inschrijven kan via de inschrijvingslink rechts boven aan deze pagina.

Je ontvangt enkele dagen op voorhand een mail met de link om te kunnen deelnemen aan dit netwerkmoment. We maken gebruik van het online platform Zoom

Doelgroep

Leidinggevenden van:

  • organisaties die erkend en/of gesubsidieerd zijn binnen het decreet Vlaams jeugd- en kinderrechtenbeleid;
  • organisaties die WAT WAT labelpartners zijn of WAT WAT labelpartners in aanvraag;
  • organisaties actief in de deelsector jeugdwerk die lid zijn van Sociare vzw.