[anysurfer.logo]

Inspiratiedag WAT WAT: online participatieve tools voor en door jongeren​

Inspiratiedag WAT WAT: online participatieve tools voor en door jongeren​ dec

jeugdinfo   |  8 DECEMBER 2021 | 13:00-16:30

Deze inspiratiedag WAT WAT focust op het labelprincipe 'Participatief'.

Wil jij graag een app of online participatieve tool ontwikkelen voor jongeren en vraag je je af wat daar praktisch en technisch gezien bij komt kijken? Of ben je vooral nieuwsgierig naar hoe jij jouw tool op maat van jongeren kan maken? En wil je graag weten wat jongeren zélf van zo’n app vinden? 

Antwoorden op deze vragen vind je op de Inspiratiedag WAT WAT: ‘hoe ontwikkel je een online tool voor jongeren?’ 

We nemen je graag mee in het verhaal van Waddist, een jongerenapp waarvoor De Ambrassade en Arteveldehogeschool de handen ineensloegen. Waddist is een tool waarmee jongeren van 12 tot en met 30 jaar dagelijks hun stem kunnen laten horen over actuele vraagstukken en debatten. De welgekende slogan "niet over maar mét jongeren praten" proberen we elke dag waar te maken via deze app. 

Daarnaast komen ook 3 andere sprekers je inspireren met hun eigen participatieve apps en projecten. Wees welkom! 

Programma

Jongerenapp Waddist: hoe maak je een app op maat van jongeren?

De app Waddist stelt elke dag 3 korte vragen om te weten wat jongeren denken, voelen en meemaken. Als ze de vragen beantwoorden, krijgen ze een tip van de dag en zien ze wat andere gebruikers of Waddisters op de vragen van de dag ervoor antwoordden. Jongeren kunnen ook zelf vragen insturen die ze graag aan andere Waddisters willen stellen. 

De app werd volledig op maat van jongeren gemaakt. Daarnaast zijn participatie en inclusie twee belangrijke stokpaardjes. Zo wordt er tijdens de sessie uitgelegd op welke manier jongeren betrokken worden bij de werking van de app en op welke manier de app zo inclusief mogelijk werkt. Denk bijvoorbeeld aan inclusieve vraagstellingen maar ook aan outreachende strategieën om de app te verspreiden. 

Keuzesessie 1: Mind of my own (in het Engels)

‘Elk kind heeft recht op een eigen mening.’ Dat is het uitgangspunt van de app Mind Of My Own. De app is geen traditionele enquête maar bevraagt kinderen en jongeren op een organische, authentieke en niet sturende manier. 

De app werd volledig in coproductie met kinderen en jongeren ontwikkeld. Tijdens deze sessie wordt uitgelegd hoe dit proces werd aangepakt en wat ze hebben geleerd.

Keuzesessie 2: Kollap

Talentonwikkeling en sociale ontplooiing staan centraal in de werking van Kolle, een ecosysteem van 6 Zuid-West Vlaamse jeugdwerkinitiatieven. Kolle werkt aan een digitaal platform om jongeren op basis van hun talenten en interesses te matchen met elkaar en met jeugdwerkinitiatieven: Kollapp.
In deze sessie vertellen ze wat ze precies doen en wat ze al hebben geleerd. 

MNM Community

Tine Van Kerkhoven werkt bij MNM als Community Manager. Ze heeft de MNM Community opgericht, een groep van 60 jongeren tussen 12 en 24 jaar die maandelijks achter de schermen van MNM over heel wat boeiende thema’s discussiëren. Tine was enkele jaren actief in het jeugdwerk en nam die expertise mee naar MNM. 

Digitaal netwerkmoment

Ruimte voor jouw projecten en die van andere deelnemers. Inspireer elkaar!


Praktisch

De inspiratiedag verloopt online

Inschrijven kan via de rode knop rechtsboven

Doelgroep 

 • WAT WAT-partners
 • Andere geïnteresseerden

Over de inspiratiedag WAT WAT 

2 keer per jaar leren we samen bij over het informeren van kinderen en jongeren. Kwaliteitsvolle informatie voldoet volgens het WAT WAT netwerk aan 7 principes

 1. Op maat 
 2. Correct en volledig 
 3. Empowerend 
 4. Transparant 
 5. Effectief 
 6. Participatief 
 7. Evaluatief/reflectief 

Op elke inspiratiedag gaan we dieper in op één van die principes. 

Er komt telkens een gastspreker en we wisselen good practices uit met de WAT WAT partners.

Vragen?

Contacteer Felien Dekorte: 

schrijf hier in
 • Online

€ 20 (sociaal tarief) - € 30 (standaardtarief) - € 50 (solidariteitstarief)

 • 8 DECEMBER 2021 | 13:00-16:30

Gerelateerd nieuws