[anysurfer.logo]
You are previewing the website. You can switch to the regular view.

Fourage 2024

Fourage 2024

jeugdwerkondersteuning   |  26 - 27 APRIL 2024

De inschrijvingen van Fourage zijn afgesloten.


Fourage is hét vormingsmoment van De Ambrassade voor vrijwilligers en beroepskrachten in het jeugdwerk, een beurs voor leren en ontwikkeling. Op zowel vrijdag als zaterdag kan je workshops volgen. Je kan één of twee dagen komen of zelf een halve dag. Dat beslis je helemaal zelf. Je stelt je eigen aanbod samen à la carte.

Fourage 2024 zal bestaan uit een 31 workshops. De workshops worden gegeven door experten binnen en buiten het jeugdwerk.
Op het einde van elke dag kan je genieten van een netwerkreceptie waarbij je gezellig kan napraten over de workshops en nieuwe jeugdwerkers kan leren kennen. Deze combo zal ervoor zorgen dat jullie met een gevuld hoofd en hart naar huis gaan.

We toveren Destelheide om naar een echte jeugdwerk-basis om nieuwe dingen te leren.

Wist je dat je ook dit jaar kan blijven overnachten in Destelheide? We rekenen de kostprijs (€35) daarvoor door aan jou. In ruil krijg je een gezellige avond en een heerlijk avondmaal.

FAQ

Wat is de doelgroep van Fourage?

Fourage is er voor alle beroepskrachten en vrijwilligers in het jeugdwerk. Daarnaast zijn jeugd- en vrijetijdsambtenaren ook van harte welkom.   

Wanneer kan je inschrijven?

De inschrijvingen gaan open op woensdag 28 februari om 12u. Je kan inschrijven tot en met maandag 15 april 12u 's middags.  

Hoeveel workshops kan ik volgen op Fourage?

Je kan minstens één en max vier workshops kiezen, verspreid over twee dagen. Je kiest per halve dag één workshop.  

Hoeveel betaal ik voor Fourage?

Je betaalt per halve dag/workshops een vaste prijs:  

 • €20 (sociaal tarief) o.a. voor studenten, vrijwilligers, jongeren of andere mensen die financieel minder ruimte hebben 
 • €35 (standaardtarief) 
 • €50 (solidariteitstarief) 
Betaal je met een bestelbon? Dan wordt het solidariteitstarief aangerekend omwille van administratieve kosten. 

Hoe betaal ik met een bestelbon?

Je kiest bij je inschrijving voor het solidariteitstarief. Bij het vakje 'bestelbon' vermeld je dat je via een bestelbon wilt werken. Je stuurt dan een mailtje naar evenementen@ambrassade.be met alle info van je bestelbon. 

Kan ik blijven overnachten?

Ja dat kan. We rekenen de kostprijs (€35) daarvoor door aan jou. Bij de inschrijving vink je aan dat je zal blijven overnachten, nadat je je workshops gekozen hebt.

's Avonds voorzien we een cool avondspel én krijgen we ook een rondleiding in de ateliers van Graffix, die op dat moment Artiest in Huis is bij Destelheide.

Hoe bereik ik Destelheide het best?

Met het openbaar vervoer   

Je neemt de trein naar het station van Halle. Aan het station stap je op bus R 53 (richting Ninove, Drogenbos, Anderlecht). Uitstappen aan halte Destelheide-Dworp.  Vanaf de bushalte is het nog 600 m wandelen tot aan Destelheide. Volg de weg links naar boven. Op het einde van de weg linksaf en daar zie je Destelheide al!   

Met de auto   

Voor wie met de auto komt, raden we zoveel mogelijk aan om te carpoolen. Je kan via deze carpoolwebsite een rit aanbieden of een rit zoeken. Op die manier zorgen we er samen voor dat iedereen op Fourage geraakt! Er is een parking aan de ingang van Destelheide. Moest deze vol zijn, kan je in de straat parkeren.  

Je geraakt er natuurlijk ook vlot met de fiets.

Is er lunch voorzien, ook al kom ik maar een halve dag naar Fourage?

Ja, we voorzien voor iedereen vegetarische lunch. Kom jij echter maar voor een halve dag én wens je niet mee te lunchen, dan laat je dit weten via mail aan Lisa (lisa.franken@ambrassade.be). Op die manier kunnen we gepaste aantallen voorzien en gaan we verspilling tegen.   Programma

Vrijdag 26 april

9u - 9u45 

Onthaal in zaal De Put

 • koffie & thee
 • welkomstwoord en kennismaking


10u - 12u30

Workshops voormiddag


12u30 - 14u

Lunchpauze


14u - 16u30

Workshops namiddag


16u30 - 18u

Receptie


Zaterdag 27 april

9u - 9u45

Onthaal in zaal De Put

 • Koffie & thee
 • kennismaking


10u - 12u30

Workshops voormiddag


12u30 - 14u

Lunch


14u - 16u30

Workshops namiddag


16u30 - 18u

ReceptieWorkshops - korte uitleg

Vrijdagvoormiddag


 • Leiderschap voor vrijwilligers: hoe creëer je een organisatiecultuur waarin vrijwilligers leidersrollen opnemen? - Awel

Een sterke werking start vaak bij sterke vrijwilligers. En dat is bij Awel niet anders. Maar bij Awel zitten die sterke vrijwilligers ook écht achter de knoppen. Ze maken bijna alle grote operationele en strategische beslissingen.

Tijdens deze workshop ontdek je hoe dit vrijwillig leiderschap in elkaar zit. We leggen uit hoe Awel een structuur en vooral ook cultuur uitbouwde waarin vrijwillige krachten leidersrollen opnemen. Via concrete voorbeelden uit onze werking verkennen we de opportuniteiten en valkuilen die dit met zich meebrengt. 

Deze workshop wordt gegeven door Awel. Awel luistert naar alle kinderen en jongeren met een vraag, een verhaal, een probleem. 

 • Drempelverlagend werken: hoe kan je de drempels voor een sterker jeugdwerk herkennen? - Formaat

Deze workshop wordt gegeven door Formaat. Formaat creëert ruimte voor jongeren en hun initiatieven door open jeugdwerk te stimuleren, te ontwikkelen en te verbinden.

 • Laagdrempelig en inclusief schrijven: hoe doe je dat? - De Ambrassade

Je wil graag inclusief en laagdrempelig schrijven, zodat elke lezer helemaal mee is. Van neurodivergente lezers, laaggeletterden, blinden en slechtzienden, tot ook mensen met verschillende genderidentiteiten, met een andere culturele achtergrond, of nieuwkomers die nog niet lang Nederlands spreken. Maar wat betekent dat precies? Welke woorden gebruik je dan beter wel en beter niet? En waar moet je allemaal op letten? 

Tijdens deze workshop werk je aan een tekst die je op voorhand hebt ingestuurd. Je gaat niet alleen naar huis met een inclusieve, laagdrempelige tekst, maar ook met een rugzak vol concrete tips om op volgende teksten toe te passen. Veel van die tips kan je ook toepassen op andere communicatie, zoals video of audio. Maar de focus ligt wel degelijk op schrijven, online en offline. 

Deze workshop wordt gegeven door Liesa van De Ambrassade. Liesa is hoofdredacteur van WATWAT.be. 

 • Politiserend werken: hoe kan je samen met kinderen en jongeren de samenleving veranderen? - JES

Wie met kinderen en jongeren werkt, hoort allerlei verhalen over wat ze meemaken, waar ze van dromen en wat hen echt bezighoudt. Maar helaas hoor je ook over het onrecht waarmee ze te maken krijgen. 

Tijdens deze workshop verkennen we het concept van politiserend werken. Je leert hoe je als jeugdwerker kinderen en jongeren kan versterken om hun noden publiek aan te kaarten. Je leert hoe je hen kan ondersteunen om hun stem luider te doen klinken, en samen te werken aan een duurzame, solidaire en inclusieve samenleving. We verkennen verschillende strategieën rond politiserend werken, en gaan vervolgens zelf aan de slag.

OPGELET! Deze workshop duurt een hele dag. Je kiest bij je inschrijving dus dezelfde workshop in de namiddag.

Deze workshop wordt gegeven door JES. JES is een jeugdorganisatie voor alle kinderen en jongeren in Antwerpen, Brussel en Gent die hen ondersteunt op het vlak van vrije tijd, onderwijs, werk, opleiding en welzijn. 

 • Coachen: hoe kan je het aanpakken in jouw organisatie? - Vormpijl

Coachen van (mede)vrijwilligers is een belangrijk taak, die bijdraagt aan de persoonlijke ontplooiing van ieder individu. Als coach help je de ander leren door hem of haar te inspireren en ondersteunen. Hoe pak je coaching het beste aan in jouw organisatie?

Tijdens deze workshop leer je alles over coaching en het coachingsproces. Zo kan coachen kan verschillende vormen aannemen: van individueel niveau tot groepsniveau, maar ook van inhoudelijk tot meer procesmatig. Je ontdekt tijdens deze workshop de do’s en don’ts om een echte topcoach te worden, en krijgt verschillende handvaten en concrete tips mee die je coaching kunnen verbeteren. 

Deze workshop wordt georganiseerd door Vormpijl. Vormpijl legt zich toe op het uitwisselen van expertise en ervaring in het jeugdwerk over de organisatiegrenzen heen.  

 • Flipchart ninja: hoe kan je je vergadering of workshop visueel ondersteunen? - Visuality

Een succesvol project start vaak bij efficiënt projectbeheer en team management. Hoe organiseer je dynamische en interactieve vergaderingen? Hoe zet je je ideeën om in beelden, om ze zo efficiënt mogelijk te presenteren? Hoe kan je team samen plannen maken en besluiten nemen? 

Tijdens deze workshop leer je hoe je met tekenen en schema’s helderheid kan brengen in complexe informatie. Je leert om breed en overkoepelend denken te faciliteren, en samen een actieplan te ontwikkelen dat een groot draagvlak heeft bij alle stakeholders. Na deze workshop aarzel je niet meer om tussen te komen tijdens een vergadering, en gebruik je visuele schema's of flipcharts om je presentatie te ondersteunen in plaats van PowerPoint-slides. 

Deze workshop wordt gegeven door Visuality. Visuality maken complexe informatieflows begrijpbaar door visualisatietechnieken. 

 • Onderzoek en participatie: hoe maak je van cijfers verzamelen een kunst? - De Ambrassade

Je wil graag een onderzoek uitvoeren met jongeren, in functie van een campagne, een beleidsadvies, een traject (bv. voor je beleidsnota) of om je werking kwaliteitsvol te versterken. Maar hoe pak je dat aan? Wat is een realistische timeline? En waar moet je allemaal op letten? 

Tijdens deze workshop leer je stap voor stap hoe je te werk gaat. Je leert hoe je goede doelstellingen en onderzoeksvragen opstelt, hoe je de juiste methode kiest, en hoe je goede enquêtevragen, diepte-interviews of groepsgesprekken organiseert. En vooral: je leert hoe je onderzoek uitvoert op een participatieve manier. Na deze workshop heb je meer inzicht en zelfvertrouwen om zelf aan de slag te gaan en knopen door te hakken. Bovendien heb je ook je ervaringen met anderen kunnen uitwisselen. 

Deze workshop wordt gegeven door Ariadne van De Ambrassade. Ariadne is jeugdonderzoeksmedewerker en is mee de drijvende kracht achter Waddist. 

 • Mentaal welzijn: hoe kan je als jeugdwerker zorg dragen voor jezelf? - Muzische Workshops

Om een omgeving te creëren waarin kinderen en jongeren zich goed voelen en zich positief kunnen ontwikkelen, hebben we jeugdwerkers nodig die sterk in hun schoenen staan. Hoog tijd dus om te investeren in het mentaal welzijn van zij die elke dag klaarstaan voor onze jongeren.

Tijdens deze workshop krijg je concrete tools die je kan inzetten als het moeilijk wordt, en dat zowel in de privésfeer als op de werkvloer, en met jongeren zelf. Je leert technieken die je alleen kan doen, of samen met de collega’s. We werken met yoga, ademwerk, mindfulness, beweging en humor. Of het nu gaat om stress, werkdruk of een moeilijke situatie, door op zoek te gaan naar een kleine break vind je de energie om verder te kunnen. 

Deze workshop wordt gegeven door Muzische Workshops. Muzische Workshops vzw specialiseert zich in kunst- en cultuureducatieve activiteiten voor kinderen, jongeren en volwassenen. 

Vrijdagnamiddag


 • Vrijwilligers anno 2023: wie zijn ze, wat doen ze en wat drijft hen? - Vrijwilligerswerkwerkt

De samenleving staat bol van maatschappelijk engagement. Recente bevragingen tonen ook aan dat burgers de wil én goesting hebben om zich te engageren. En toch zien we dat organisaties het moeilijk hebben om vrijwilligers te vinden … 

Tijdens deze workshop stellen we de vraag: in welk soort organisatie wil de burger zich vandaag de dag engageren? Om meer betrokkenheid te creëren, moeten we andere organisaties bouwen. Nieuwe vormen van organisaties, waarin burgers floreren in hun vrijwillig engagement. Waarin ze zinvolheid en verbinding ervaren en zelf hun engagement bepalen. Laten we samen het roer totaal omgooien en architect worden van deze nieuwe organisatievormen. 

Deze workshop wordt gegeven door Vrijwilligerswerkwerkt. Vrijwilligerswerkwerkt specialiseerde zich in het begeleiden van organisaties die inzetten op sterk vrijwilligerswerk. 

 • Continuïteit in je vrijwilligersploeg: hoe zorg je voor een duurzame kennisoverdracht? - Koning Kevin

Werken met vrijwilligers heeft tal van voordelen. Maar er hangt ook een grote uitdaging aan vast want hoe kan je de continuïteit van je werking waarborgen? Elke organisatie die met vrijwilligers werkt, wordt wel eens met deze vraag geconfronteerd. 

Tijdens deze workshop leer je wat te doen als er ineens een grote groep vrijwilligers stopt. Je leert ook om nieuwe vrijwilligers aan je organisatie te binden, en ervoor te zorgen dat de opgebouwde kennis met betrekking tot het reilen en zeilen van je organisatie niet verloren gaat. 

Deze workshop wordt gegeven door Koning Kevin. Koning Kevin organiseert activiteiten waarin – behalve een overdaad aan dans, toneel, muziek, beeld, media en spel – veel creativiteit aan bod komt. 

 • Politiserend werken: hoe kan je samen met kinderen en jongeren de samenleving veranderen? - JES

Wie met kinderen en jongeren werkt, hoort allerlei verhalen over wat ze meemaken, waar ze van dromen en wat hen echt bezighoudt. Maar helaas hoor je ook over het onrecht waarmee ze te maken krijgen. 

Tijdens deze workshop verkennen we het concept van politiserend werken. Je leert hoe je als jeugdwerker kinderen en jongeren kan versterken om hun noden publiek aan te kaarten. Je leert hoe je hen kan ondersteunen om hun stem luider te doen klinken, en samen te werken aan een duurzame, solidaire en inclusieve samenleving. We verkennen de verschillende strategieën rond politiserend werken, en gaan vervolgens zelf aan de slag.
OPGELET! Deze workshop duurt een hele dag. Je kiest bij je inschrijving dus dezelfde workshop in de namiddag.

Deze workshop wordt gegeven door JES. JES is een jeugdorganisatie voor alle kinderen en jongeren in Antwerpen, Brussel en Gent die hen ondersteunt op het vlak van vrije tijd, onderwijs, werk, opleiding en welzijn. 

 • Suïcidepreventie: wat is jouw rol als jeugdwerker? - CGG PassAnt

Als jeugdwerker is de kans groot dat je wel eens wordt geconfronteerd met het thema zelfdoding. Wat doe je als een jongere of een collega of medeleiding aangeeft dat die het niet meer ziet zitten? 

Tijdens deze workshop bespreken we de basisprincipes en concrete richtlijnen op het vlak van suïcidepreventie. Hoe ga je het gesprek aan? Wat zeg je wel, wat zeg je beter niet? Wat kan jij doen binnen de grenzen van jouw rol? Je maakt ook kennis met de diensten waar je naar kan doorverwijzen. 

Deze workshop wordt gegeven voor CGG PassAnt. Het Centrum voor Geestelijke Gezondheidszorg biedt zorg aan kinderen, jongeren, gezinnen, volwassenen en ouderen met psychische en psychiatrische problemen. 

 • Een geïntegreerd diversiteitsbeleid: hoe integreer je diversiteit tot in de kern van je organisatie? - WEL JONG

Bouwen aan een gelijkwaardige samenleving? Dat begint bij een sterk diversiteitsbeleid. Maar hoe pak je dat concreet aan? Hoe zorg je ervoor dat diversiteit niet in de bijlages belandt, maar een geïntegreerde plaats krijgt in het DNA van je organisatie? 

Tijdens deze workshop leer je wat de bouwstenen zijn van een geïntegreerd inclusief beleid. We staan ook stil bij de basis van intersectioneel denken en verkennen samen welke drempels er allemaal zijn die je tegenhouden om inclusie te integreren in je beleid. Tenslotte gaan we op zoek naar de stakeholders die je draagkracht kunnen vergroten. 

Deze workshop wordt gegeven door Wel Jong. Wel Jong is een jeugdorganisatie voor en door jongeren die willen bouwen aan een gelijkwaardige samenleving. 

 • Bizondere aanpak: hoe ga je aan de slag met agressie en conflicthantering? - Bizon

Agressie is er in vele vormen. Verbaal of non-verbaal, alleen of in groep, doelgericht of net niet … Net daarom vergt het steeds een doordachte aanpak, want als begeleider is jouw reactie op agressie cruciaal. 

Tijdens deze workshop vertrekken we vanuit de jongere en zijn manier van reageren. Welke vormen van agressie kunnen we onderscheiden? Eenmaal we een onderscheid kunnen maken in de verschillende vormen van agressie, bekijken we je ermee kan omgaan. Regel nummer 1: Keep calm! 

Deze workshop wordt georganiseerd door Bizon. Bizon organiseert laagdrempelige vakantiekampen voor kinderen en jongeren met een rugzakje.  

 • Boost je communicatie met AI: hoe zorg je dat een computer begrijpt wat je bedoelt? - I Like Media

ChatGPT kreeg als eerste AI-toepassing voor het brede publiek heel wat aandacht. Maar deze tool is slechts het topje van de ijsberg. Er is een golf van nieuwe toepassingen met artificiële intelligentie op komst. Wat kunnen zulke online tools betekenen voor jouw communicatiewerk? Spoiler alert: énorm veel. 

Tijdens deze praktische workshop leer je over de verschillende mogelijkheden van artificiële intelligentie. Wat is er zoal op de markt? Wanneer, waarom en hoe zet je AI in? Wat zijn de pro’s en contra’s? We zetten deze kennis ook om in de praktijk en gaan samen aan het experimenteren. Je leert hoe je ervoor zorgt dat een computer begrijpt wat je bedoelt. En hoe je vandaag al het onderste uit de kan van AI haalt. 

Deze workshop wordt gegeven door I Like Media. I like media helpt organisaties efficiënter communiceren.  

 • De Formule: wat geeft jou en je team drive? - Content'ment

Een betere werking begint bij een beter begrip van jezelf en je team. Af en toe helpt het om even stil te staan en dingen in perspectief te zien, als een soort reflectie over wat voor jou hoofd- en bijzaken zijn. Waar halen jij en je teamleden voldoening uit? Waar komt dat vandaan, en wat kan je met die kennis doen binnen het werkveld en daarbuiten? 

Tijdens deze workshop gaan we op zoek naar jouw persoonlijke formule voor jobvoldoening. We doen dat via een interactief reflectie-aanbod waarbij we inzicht proberen te krijgen in de verbanden tussen ervaringen en jouw functioneren binnen je werkcontext. Want alles wat je meemaakt, bepaalt je blik. Op het einde gaat iedereen naar huis met een concrete reflectie-tool.

OPGELET! Deze workshop wordt buiten gegeven. Voorzie warme kledij en schoenen die aangepast zijn aan het weer.

Deze workshop wordt gegeven door Content’ment. Content’ment zet in op het onderhouden van teams om zo de voldoening van mensen binnen hun professionele context te vergroten. 

Zaterdagvoormiddag


 • Integriteitsbeleid: hoe stel je een kwaliteitsvol integriteitsbeleid op? - Pimento

Om integriteitsschendingen van kinderen en jongeren te voorkomen, is elke jeugdorganisatie verplicht om een integriteitsbeleid te ontwikkelen. Maar hoe pak je dat concreet aan? Hoe zorg je voor een realistisch en gedragen integriteitsbeleid? 

Tijdens deze interactieve workshop ontdek je welke elementen er nodig zijn voor een kwaliteits-, preventie- en reactiebeleid over integriteit. Je leert alles over het Grenswijs-systeem om zo (seksueel) grensoverschrijdende situaties in te schatten en erop te reageren. We introduceren ook de verschillende stappen die je als organisatie kunt ondernemen om een integriteitsbeleid op te stellen. 

Deze workshop wordt gegeven door Pimento. Pimento is het expertisecentrum ban Chirojeugd Vlaanderen. Ze geloven in levenslang groeien.  

 • Spelen met werkvormen: hoe vind je je weg in het uitgebreide aanbod van werkvormen? - Blad Steen Schaar

Wat je doelstelling ook is, er is altijd wel een brede waaier aan werkvormen te vinden om mee aan de slag te gaan. Handig, maar soms ook overweldigend. Want je kan met werkvormen alles bereiken, maar niet alle werkvormen bereiken alles. Hoe vind je je weg binnen het uitgebreide aanbod? 

Tijdens deze workshop maak je kennis met tal van verschillende werkvormen. We gaan spelenderwijs aan de slag en proberen samen nieuwe zaken uit. Zo ontdek je stap voor stap hoe je op diverse manieren mensen kan bereiken met vormingen.

OPGELET! Deze workshop wordt buiten gegeven. Voorzie warme kledij en schoenen die aangepast zijn aan het weer.

Deze workshop wordt gegeven door Hannes van Blad Steen Schaar. Doorheen zijn professionele carrière lopen zowel vorming geven als het werken met kinderen en jongeren als een rode draad. 

 • Intersectionaliteit: wat is het en hoe ga je ermee om? - Komaf

Intersectionaliteit, ook bekend als kruispuntdenken, verwijst naar het concept dat individuen vaak te maken hebben met overlappende vormen van discriminatie en onderdrukking op basis van verschillende sociale identiteiten, zoals ras, geslacht, klasse, seksualiteit en beperkingen. Dit leidt tot unieke en gelaagde ervaringen van ongelijkheid. 

Tijdens deze workshop leer je hoe jongeren enerzijds privileges en anderzijds discriminatie en onderdrukking kunnen ervaren. Je krijgt ook inzicht in je eigen gelaagde identiteit en leert om met een open houding andere jongeren in het jeugdwerk te ondersteunen, zonder te vervallen in hokjesdenken. Want alleen zo kan je de juiste ondersteuning bieden voor ieders behoeften. 

Deze workshop wordt gegeven door Komaf. Komaf wil meer drempels naar vrije tijd verlagen. 

Zaterdagnamiddag


 • Timemanagement: hoe zorg je voor een haalbare, houdbare en aaibare planning? - Plan a

Je bent enthousiast, geëngageerd en jongleert duizend-en-één dingen tegelijkertijd. Maar het is niet evident om al die ballen in de lucht te houden. Dat vergt heel wat time management skills. Wat enorm helpt? Een goeie planning.

Tijdens deze workshop leer je hoe je je wilde (en minder wilde) plannen waarmaakt, van idee tot realisatie. Je ontdekt verschillende methodes om je eigen plansysteem mee te ontwikkelen of optimaliseren. Je wordt uitgenodigd om eigen voorbeelden uit te werken én om inspiratie op te doen bij anderen. Tenslotte krijgt je ook heel wat inzichten om je jeugdwerk op een gezonde manier te combineren met je studies, werk, hobby’s en sociale leven. 

Deze workshop wordt gegeven door Ann-Sofie van Plan a. Plan a geeft jonge starters alle tips, tricks & training die ze nodig hebben om hun eigen plan te trekken. 

 • Aan de slag met het Speelveld mentaal welzijn: hoe ondersteun je mentaal welzijn in jouw organisatie? - De Ambrassade

Mentaal welzijn is een thema dat de afgelopen jaren hoog op de agenda is komen te staan. Jeugdwerk neemt al heel veel initiatieven ter harte om het mentale welzijn van kinderen en jongeren te versterken, maar we kunnen nog een trapje hoger schakelen. 

Tijdens deze workshop nodigen we je uit om met mentaal welzijn binnen jouw organisatie aan de slag te gaan. Ambrassade ontwikkelde hiervoor samen met het jeugdwerk het Speelveld mentaal welzijn. We bieden je handvaten die je nadien zelf kan gebruiken binnen jouw jeugdwerkorganisatie om een eigen welzijnsbeleid op te stellen in lijn met het integriteitsbeleid. We scheppen duidelijkheid over zowel de rol als de grenzen van de jeugdwerker. Uitwisseling staat in deze workshop centraal. 

Deze workshop wordt gegeven door Senne en Aagje van De Ambrassade. Senne is jeugdwerkondersteuner, Aagje is beleidsmedewerker mentaal welzijn en integriteit.

 • Omgaan met polariserende uitspraken gelinkt aan LGBTI+: praat jij over een olifant? - Kliq

De kans is groot dat je ook in jouw werking geconfronteerd wordt met polariserende uitspraken rond LGBTI+. Wat is de impact van zulke uitspraken, en hoe ga je daarmee om? 

Tijdens deze workshop ontdekt je het antwoord op al deze vragen. We starten we een grondige basiskennis rond LGBTI+. Waarvoor staat LGBTI+? Wat is het verschil tussen geslacht en gender? We bespreken ook verschillende gesprekstechnieken en tips & tricks voor verbindende communicatie. En vooral: je leert hoe je reageert op polariserende taal, zelfs wanneer je voelt dat je niet alle kennis bezit. Tip: Praat niet over een olifant! ;-). 

Deze workshop wordt gegeven door KLiQ. KLiQ is het kennis- en expertisecentrum rond gender- en seksuele diversiteit.  

 • Ervaringsleren: hoe laat je jongeren of vrijwilligers actief deel uit maken van je dagelijkse werking? - Lejo

Leren door ervaring, dat kan je niet organiseren als activiteit. Het is bovendien enkel mogelijk als de deelnemers actief participeren. Maar hoe slaag je erin om je deelnemers actief te betrekken in je dagelijkse werking? 

Tijdens deze workshop ontdek je de kracht van ervaringsleren. Niet als activiteit, maar als een manier van werken, van omgaan met je deelnemers. Ervaringsleren gaat om deelnemers betrekken bij hun eigen leerproces. Je kan het heel klein maken of net heel uitdagend en avontuurlijks. Hoe betrek je deelnemers bijvoorbeeld bij het organiseren van je kamp? Laat je inspireren door LEJO! 

Deze workshop wordt gegeven door Lejo. Lejo versterkt jongeren.  


Lisa           Franken
Lisa Franken
 • Jeugdwerkondersteuner