Intussen is duidelijk dat het niet zal lukken om Fourage te laten doorgaan in zijn huidige vorm. Een online alternatief leek ons niet ideaal, en is bovendien niet haalbaar. Daarom hebben we met spijt in het hart besloten om Fourage 2021 te annuleren.
Alle deelnemers kregen intussen een e-mail met de nodige informatie.
Fourage is hét vormingsmoment van De Ambrassade voor vrijwilligers en beroepskrachten in de jeugdsector, een beurs voor leren en ontwikkeling in het jeugdwerk. Op zowel vrijdag als zaterdag kan je workshops volgen. Je kan één dag komen of twee dagen of zelf een halve dag, dat beslis je helemaal zelf. Je stelt je eigen aanbod samen à la carte.
2021 zal net zoals 2020 een bijzonder jaar worden waar we evenementen op een andere, maar zeker ook vernieuwende manier moeten organiseren. Ook voor Fourage zijn we op zoek gegaan naar zo een alternatief. We kozen voor een superdeluxe corona-editie die alle doelstellingen van Fourage maximaal vervult! Fourage was altijd al de plek om jouw expertise met heel het jeugdwerk te delen. Dit jaar zetten we daar nog harder op in.
Fourage 2021 bestaat uit 64 workshops verspreid over
Je kan ervoor kiezen om 1, 2, 3 of 4 workshops te volgen. Je betaalt per halve dag/workshop 15 euro (sociaal tarief), 25 euro (standaard tarief), 37.5 euro (solidariteitstarief).
Fourage is er voor alle beroepskrachten en vrijwilligers in het jeugdwerk. Daarnaast zijn jeugd- en vrijetijdsambtenaren ook van harte welkom.
Antwerpen
Leuven
Brussel
Gent
Mechelen
Antwerpen
Leuven
Brussel
Gent
Mechelen
Antwerpen
Leuven
Brussel
Gent
Mechelen
Antwerpen
Leuven
Brussel
Gent
Mechelen
Deze workshop werd door het verplaatsen van Fourage naar april 2021 geannuleerd:
Maryline startte als jeugdopbouwwerker voor Uit De Marge in 2017. Ze werkte er met verschillende groepen kinderen en jongeren, en zag telkens de theorie van maatschappelijke kwetsbaarheid weerspiegeld in haar dagelijkse werk. Ondertussen is ze aan de slag als educatief medewerker en gebruikt ze die praktijkervaring om de theorie van maatschappelijke kwetsbaarheid tastbaarder te maken voor jeugdwerkers.
Uit De Marge vzw is het Vlaams Steunpunt voor Jeugdwerk en Jeugdbeleid met kinderen en jongeren in een maatschappelijk kwetsbare positie. De organisatie zet zich in om het jeugdbeleid te beïnvloeden en om het jeugdwerk in zijn diversiteit te ondersteunen, en focust daarbij op de emancipatie van kinderen en jongeren.
Locatie: Gitschotellei 119, 2600 Antwerpen (Berchem) - 9 minuten wandelen van het treinstation Antwerpen-Berchem
Vind je het moeilijk om de pers te bereiken met je jeugdwerkorganisatie? Vrees je dat net de verkeerde quote zal gebruikt worden in een reportage? Schrik om voor de camera te staan? Tijdens deze workshop leer je hoe je de aandacht trekt van journalisten en de juiste boodschap in de pers krijgt.
Heel wat verschillende aspecten van mediatraining komen aan bod. Persberichten, contact leggen met journalisten, social media, en oefenen voor de camera. Het resultaat? Voortaan kan jij als jeugdwerker, of kunnen jouw jongeren, woordvoerder zijn voor je organisatie.
Kris Custers werkte 7 jaar als journalist voor de regionale televisie. Dankzij die ervaring vormt hij het perfecte aanknooppunt tussen journalistiek en jongeren. Hij gebruikt zijn ervaring intussen al 6 jaar om bij StampMedia jongeren en hun organisaties mediawijs te maken.
Locatie: StampMedia vzw, Site Permeke, De Coninckplein 26, 2600 Antwerpen - 6 minuten wandelen vanuit het treinstation Antwerpen-Centraal
Tijdens deze interactieve workshop krijg je een duidelijke kadering, concrete handvaten en praktische tips rond omgaan met sexting. Er komen verschillende leuke en speelse werkvormen aan bod die achteraf meteen inzetbaar zijn in je eigen groep. Bovendien geven we enkele concrete tips en tricks mee om het gesprek met jongeren over sexting aan te gaan.
Sarah Van Laerhoven is vorminggever en educatief medewerker rond relaties en seksualiteit bij de organisatie Pimento. Dag na dag geeft ze vorming aan jongeren over relaties, seksualiteit, sexting, weerbaarheid, etc.
Locatie: Kipdorp 24, 2000 Antwerpen – 15 minuten wandelen vanuit het treinstation Antwerpen-Centraal
In het jeugdwerk worden vaak korte workshops opgezet. Maar niet elke workshop is een succes. Hoe ontwerp je een krachtig leermoment? En waar moet je allemaal op letten?
Tijdens deze workshop (wow meta!) leer je hoe je van een leeg blad een workshop opbouwt, uiteraard met een jeugdwerksausje. We gebruiken ervaringsgerichte leertheorieën en zorgen ervoor dat je ook zelf zaken kan uitproberen. Deze workshop is geschikt voor alle jeugdwerkers die zin hebben om hun workshopskills te verfijnen.
Martijn en Wietske zijn beiden pedagogisch stafmedewerker bij Scouts en Gidsen Vlaanderen. Ze zijn al jarenlang instructeur en begeleidden zowel meerdaagse vormingen als tal van workshops. Martijn heeft een achtergrond in zowel Taal en Letteren als cultuurmanagement en werkte voordien als jeugdconsulent. Wietske is onderwijspedagoog.
Locatie: Het Scoutshuis, Wilrijkstraat 45, 2140 Antwerpen – 17 minuten wandelen vanuit het treinstation Antwerpen-Berchem
Het leven is soms uitdagend, zeker het afgelopen jaar. Waar blijf je de positiviteit vandaan halen als de situatie niet mee lijkt te werken? Of het nu gaat om stress, werkdruk of een moeilijke situatie, door op zoek te gaan naar een kleine energy-break vind je de energie om verder te kunnen.
Tijdens deze workshop krijg je concrete tools die je kan inzetten als het moeilijk wordt. We delen technieken die zowel werken in de privésfeer als op de werkvloer, én die je alleen of samen met de collega’s kan delen. We werken met yoga, ademhalingstechnieken, mindfulness en humor.
Ann Willemsen en Manu Luyten zijn beiden coördinator bij Muzische Workshops vzw, een organisatie die kunst- en cultuureducatie stimuleert op vraag van scholen, steden/gemeenten en bedrijven. Ann is daarnaast ook dans, theater, yoga en meditatiedocente, en Manu is een ervaren communicatiecoach.
Locatie: Muzische Workshops vzw – Noordpoort, Dambruggestraat 336, 2060 Antwerpen – 16 minuten wandelen vanuit het treinstation Antwerpen-Centraal
De meerwaarde van jeugdwerk bij het verwerven van (een nieuwe) taal is niet te onderschatten. In de jeugdbeweging, op het speelplein, op zomerkamp … het staat voor vele kinderen en jongeren gelijk aan het nemen van een grondig taalbad. Hoe ga je daar als jeugdwerker mee om?
Taal kan een bron zijn van plezier en creativiteit. Tijdens deze workshop geven we enkele handvatten mee om een veilige sfeer te creëren waar kinderen en jongeren taal kunnen gebruiken en fouten kunnen maken. We starten met laagdrempelig en instapklare manieren van taalgebruiken en werken op tot een meer uitdagend gebruik, allemaal aan de hand van verschillende creatieve expressievormen. Tot slot staan we stil bij het ondersteunen van (jonge) vrijwilligers bij het taalstimulerend werken met meertalige kinderen en jongeren. Deze workshop is geschikt voor alle beroepskrachten of vrijwilligers in het jeugdwerk die met dit thema aan de slag willen.
Koning Kevin is een landelijk georganiseerde jeugdwerkorganisatie met een hart voor kunst, cultuur en spel. Hun doel is om bij kinderen en jongeren een speelse, verantwoordelijke en bezielde houding te stimuleren, aan de hand van allerlei creatieve activiteiten. Afgelopen jaren heeft Koning Kevin zich verdiept in taal en hoe je taalgebruik op een speelse en creatieve manier kan stimuleren bij kinderen en jongeren.
Locatie (NIEUWE LOCATIE door verplaatsen datum Fourage): Augustinessenklooster Romaanse poort & kapel, vergaderzaal A0.6 (gelijkvloers) - Brusselsestraat 63, 3000 Leuven - 17 minuten wandelen vanuit station Leuven
Tijdens deze workshop verkennen een aantal ludieke, interactieve werkvormen die handvaten kunnen bieden bij het ondersteunen van jongeren die worstelen met moeilijke keuzes. Het zijn werkvormen waar we zelf heel wat ervaring mee hebben, want als organisatie met bijna 3000 leden die nog echt in God geloven, weten we als geen ander hoe je kinderen en jongeren kan ondersteunen om écht zichzelf te zijn!
Evelien is integriteitsmedewerker bij het Evangelisch Jeugdverbond (EJV). Ze ondersteunt, vormt en begeleidt jeugdwerkers in thema's zoals weerbaarheid, grenzen en keuzes. Rebecca is teamcoach en vormingscoördinator. Zij ziet er op toe dat iedereen zich goed voelt in ons team en dat jeugdwerkers toegang hebben tot de vormingen die ze nodig hebben.
Locatie: Evangelisch Theologische Faculteit (ETF), Sint-Jansbergsesteenweg 97, 3001 Heverlee – 28 minuten met de bus vanuit het treinstation Leuven
Wie vaak met groepen werkt, merkt al snel dat een goede groepsdynamiek een belangrijke factor is. Er bestaan dan ook heel wat theoretische kaders en concepten over groepsdynamica, maar hoe ga je er concreet mee aan de slag?
Deze workshop is een stoomcursus groepsdynamica. We gooien al jullie ervaring in de pot, zetten het vuur pittig hoog en zetten het deksel op de pot, zodat alles snel begint te borrelen. We geven jullie als deelnemers een aantal groepsopdrachten en blikken, aan de hand van groepsdynamische kaders, terug op hoe jullie deze als groep volbrachten. Je frist je kennis over groepsdynamica op, en verbindt ze bovenal met wat je daar en dan meemaakt en doorleeft. Zo krijgen theoretische concepten een van-zelf-sprekende betekenis.
Liza Lauwers is een ervaren outdoor procesbegeleidster die werkt met en voor zeer uiteenlopende doelgroepen. Ze is ook docente groepsdynamica aan hogeschool Odisee. Sinds 2011 deelt ze vanuit NATURE haar expertise in ervaringsleren, groepsdynamica en active reviewing in een gevarieerd aanbod opleidingen en workshops voor jeugd(welzijns)werkers.
Locatie: Meerdaalbos. Speelberg parking, Weertsedreef 16, 3053 Oud-Heverlee – 34 minuten met de bus vanuit het treinstation Leuven (Opgepast bus 337 rijdt maar 1 a 2 keer per uur) of 13 minuten wandelen vanuit het treinstation Sint-Joris-Weert
Wie op avontuur wil gaan, moet het niet ver gaan zoeken. Steden zijn prachtige speeltuinen! Je kan er klimmen, springen, rennen, je verstoppen… Met een beetje creativiteit is er alles mogelijk. Als jij je nu afvraagt: ‘maar hoe dan?’, dan is dit de workshop voor jou.
JES speelt al meer dan 30 jaar in de stad. In al die tijd hebben we heel wat ervaring opgedaan, en die willen we graag met je delen. Je ontdekt tijdens deze workshop de mogelijkheden en moeilijkheden van spelen in de stad. We ontdekken samen enkele leuke en onbekende plekjes, laten je proeven van een avontuurlijk stadsspel en dagen je uit om zelf aan de slag te gaan.
JES heeft één doel: dat iedereen zich thuis voelt in de stad. We organiseren daarom activiteiten en projecten waar jij samen met anderen je weg vindt. Je kan bij ons hangen, spelen, leren of gewoon praten. Maar we helpen je ook in je zoektocht naar werk of school.
Locatie: Werkhuizenstraat 3, 1080 Sint Jans Molenbeek – 21 minuten wandelen vanuit het treinstation Brussel-Noord
Tijdens deze workshop leer je hoe je zelf goede online teksten schrijft én hoe je bestaande teksten kan verbeteren. We overtuigen je ook van het belang van eenvoudig schrijven. Dankzij de doe-opdracht op het einde van de workshop, ga je naar huis met een betere tekst en persoonlijke feedback op je schrijftalent.
Liesa Carton is hoofdredacteur van watwat.be, de infosite voor jongeren. Daarvoor was ze copywriter bij Schrijf.be en AGConsult, waar ze mee onderzoek deed naar gebruiksvriendelijke websites. Dorien Verhavert is al 14 jaar communicatiemedewerker in de non-profit sector. Doorheen die carrière schreef ze mee aan heel wat nieuwe websites
Locatie: De Ambrassade, Leopoldstraat 25, 1000 Brussel – 7 minuten wandelen vanuit het treinstation Brussel-Centraal
Iedereen wordt wel eens geconfronteerd met conflict. Hoe je ermee omgaat, kan grote gevolgen hebben. En dat zowel voor, tijdens, en na afloop van het conflict.
Tijdens deze workshop leer je hoe je preventief actie kan ondernemen om conflict te vermijden. We bespreken verschillende methodes om een conflict te hanteren binnen de verschillende fases van het conflictmodel, en om nazorg te bieden na afloop van een conflict. Hoe verloopt een conflict precies? Welke interventies kunnen we toepassen? We nemen LSCI onder de loep, we bespreken casussen vanuit de praktijk en zoeken tools om hiermee aan de slag te gaan.
LEJO is er voor jongeren in een maatschappelijk kwetsbare situatie. LEJO maakt jongeren sterker, binnen LEJO én binnen de samenleving. Voor een toekomst vol kansen.
Locatie: Antwerpsesteenweg 701, 9040 Sint-Amandsberg – 38 minuten wandelen vanuit het treinstation Gent-Dampoort of 15 minuten met de bus
Hoe ziet de leefwereld van jongeren in de jeugdhulp eruit? En hoe kunnen we hen helpen om zich te ontplooien vanuit de interesses, talenten en dromen die ze hebben? Om die vragen te beantwoorden, werkten de jeugdbewegingen KSA en Chirojeugd Vlaanderen samen met Stad Gent en jeugdhulpvoorziening vzw Lionshulp aan Project XX.
Tijdens deze workshop delen we onze uitdagingen en successen doorheen de opbouw, het proces en de producten van Project XX. We geven allerhande tips en tricks en hopen jullie op die manier te inspireren om ook bruggen te slaan naar nieuwe doelgroepen.
Lieselot Depredomme is diversiteitsmedewerker bij KSA en mede-schrijfster van Project XX. Ine van Nuffel is Jeugdconsulente op de Gentse Jeugddienst en mede-schrijfster van Project XX.
Locatie: Rasphuisstraat 7, 9000 Gent – 32 minuten wandelen vanuit het treinstation Gent-Sint-Pieters of 16 minuten met de tram
Heeft jouw organisatie nood aan verandering maar wijkt dat te veel af van het gebaande pad? Dat is exact de situatie waarin Bloemenstad zich bevindt. Het medewerkersteam van Bloemenstad werkt sinds de zomer van 2020 aan een nieuw beleid met pit. Oogkleppen worden afgezet en onbewandelde paden zijn de nieuwe norm. Gedurfd? Zeker.
Tijdens deze workshop geven we tekst en uitleg bij de vernieuwingen en veranderingen die onze organisatie doormaakt. We delen onze ervaring op het vlak van veranderingsmanagement, zodat deelnemers ervan kunnen leren.
Bloemenstad is een Gentse jeugdvereniging met een hart voor kinderen, jongeren en volwassenen met een beperking of uit een kwetsbare doelgroep. Sinds jaar en dag organiseert Bloemenstad vrijetijdsactiviteiten voor deze doelgroep die op veel andere plaatsen uit de boot valt.
Locatie: Ebergiste de Deynestraat 2E, 9000 Gent - 39 minuten wandelen vanuit het treinstation Gent Sint Pieters of 22 minuten met de tram
Jeugdwerk groeit en bloeit. Het neemt ook steeds meer vormen aan. Er zijn jongeren die vanuit hun vrije tijd werken rond discriminatie in het onderwijs en de arbeidsmarkt. Je kan de opnamestudio ingaan met een jeugdwerker om je stem te vinden. Jongeren en beroepskrachten spreken over mentaal welzijn tussen het gamen door.
Tijdens deze workshop delen Kamal en Willem hun ervaring met open jeugdwerk. Doorheen de jaren bouwde Kamal expertise op binnen een tweetalige context en de maatschappelijke bevordering en taalstimulering bij jongeren. Willem heeft dan weer ervaring in verschillende vormen van jeugdwerk en -participatie. Samen verkennen ze de evolutie en toekomst van jeugdwerk.
Kamal is sinds 2010 werkzaam bij de VGC Speelpleinen in Brussel als instructeur. Daarnaast is hij oprichter van de vzw Bekile Jeugdwerking die focust op de doelgroep anderstaligen en kansarme jongeren, en educatief medewerker vorming en opleiding bij Formaat. Willem is sinds 2016 actief als vormingsmedewerker rond buurtgericht werken, teambuilding, identiteit, sociale vaardigheden en weerbaarheid. Als stadswerker bij Formaat ondersteunt hij open jeugdwerkinitiatieven in Gent en werkgevers in de sector over heel Vlaanderen.
Locatie: Kazemattenstraat 17, 9000 Gent – 5 minuten wandelen vanuit het treinstation Gent-Dampoort
Tijdens deze workshop leer je op een ervaringsgerichte manier creatief denken. Aan de hand van een handig stappenplan steek je meteen zelf een multimediaal spel in elkaar.
Marion Van Hecke is educatief medewerker bij Mediaraven en verdiept zich in de digitale leefwereld van jongeren.
Locatie: Smidsestraat 130, 9000 Gent - 4 minuten wandelen vanuit het treinstation Gent-Sint-Pieters
Stop motion animatie is een relatief makkelijke en toegankelijke werkvorm. Het vraag weinig of geen voorkennis, en de techniek is door iedereen snel aan te leren. Deelnemers hoeven niet zelf in beeld te komen en de mogelijkheid zijn quasi onbeperkt. In animatie kan alles! Tijdens de workshop leer je hoe vzw VroemVroem stopmotion filmpjes maakt en ga je zelf aan de slag tijdens het praktijkgedeelte. Iedereen die graag zelf wilt experimenteren met stopmotion en animatie is welkom.
Koen Vromman heeft een animatiestudio die helemaal gespecialiseerd is in stop motion. Hij werkte o.a. voor Ds Avond en Iedereen Beroemd. Daarnaast maakt hij tal van animaties in opdracht, zie www.vroemvroemanimatie.be . Koen geeft ook regelmatig workshops stop motion (zowel voor kinderen, tieners en volwassen, voor jeugdwerk of scholen, tot in de gevangenis).
Locatie: De algemene inleiding gaat plenair door in de kerk van Circusplaneet in Malem (Oud Strijderslaan 1). Voor het praktisch gedeelte gaan we 50 meter verder naar de studio van het MSAP (Heldenplein 22) waar we in kleine groepjes werken en je zelf kan animeren. 35 minuten wandelen vanuit het treinstation Gent-Sint-Pieters of 17 minuten met de tram.
Kinderen met een vluchtverhaal zijn in de eerste plaats kinderen. En kinderen willen spelen! Maar voelen ze zich welkom op jouw speelplein of in jouw jeugdbeweging?
Vanuit onze ervaring met jonge nieuwkomers zetten we jullie op weg om deze jongeren te betrekken, kansen te geven en samen een toffe tijd te beleven. Deze workshop is geschikt voor iedereen die goesting heeft om kinderen en jongeren met een vluchtverhaal welkom te heten binnen hun organisatie.
Tumult is een landelijk erkende jeugdwerkorganisatie die werkt rond talent voor samenleven bij kinderen en jongeren. Dat talent vergroot je volgens ons door in te zetten op 3 basisingrediënten: meer ontmoeting, beter omgaan met conflict en verschil, en meer betrokkenheid met de grotere samenleving.
Locatie: Brusselsepoortstraat 8, 2800 Mechelen – 11 minuten wandelen vanuit het treinstation Mechelen
Tijdens deze workshop komt je meer te weten over identiteit, cultuur, en relaties met anderen. We doen simulaties, reflecteren over verscheidene vragen en onze eigen ervaring, en bespreken ook belangrijke sociale onderwerpen. Deze workshop gaat door in het Engels.
Siri Rosengren is afkomstig uit Zweden. Ze heeft ervaring met het geven van interculturele workshops, communicatie en het faciliteren van dialoog.
Locatie: Frans Halsvest 92, 2800 Mechelen – 3 minuten wandelen vanuit het treinstation Mechelen-Neckerspoel
Volgers verwerven op sociale media is één ding, maar hoe kan je ervoor zorgen dat ze zich ook inzetten voor je organisatie? Hoe zet je hen om tot ambassadeurs van je merk?
Tijdens deze workshop bekijken we de case van Vlam, het contentplatform voor de oudste leden van Chirojeugd Vlaanderen, om te ontdekken hoe je je volgers kan activeren en kan transformeren tot ambassadeurs. We gaan meteen ook aan de slag voor jouw organisatie zodat je naar huis gaat met een concreet plan van aanpak.
Jessica werkt al 2,5 jaar voor Chirojeugd Vlaanderen, als verantwoordelijke voor de magazines Dubbelpunt (voor leiding) en Vlam (voor oudste leden). Voordien werkte ik bij meerdere reclamebureaus als social media manager voor zowel profit als non-profit.
Locatie: De etalage, Kipdorp 28, 2000 Antwerpen – 14 wandelen vanuit het treinstation Antwerpen-Centraal
KEI-JONG vzw organiseert al jarenlang vorming op maat van jongeren met een licht verstandelijke beperking. Om de beste leeromstandigheden te garanderen, houden we bij elke vorming rekening met acht pijlers voor een krachtige leeromgeving: een positief klimaat, actief en afwisselend, constructief en cumulatief, betekenisvol en doelgericht, realistisch, maximaal zelfsturend, interactief en coöperatief, oog voor differentiatie. Tijdens deze workshop ervaar je al doende wat een krachtige leeromgeving betekent en hoe je hier zelf mee aan de slag gaat.
KEI-JONG ondersteunt en versterkt werkbekwame jongeren met een verstandelijke beperking in het dagelijkse leven.
Locatie: Het Scoutshuis, Wilrijkstraat 45, 2140 Antwerpen – 17 minuten wandelen vanuit het treinstation Antwerpen-Berchem
Je wil avontuurlijke kunsteducatie ontwikkelen, vertrekkend vanuit je locatie en het beschikbare materiaal. En je wil de creatieve ideeën van kinderen en jongeren verbinden met actief burgerschap en actualiteit. Hoe pak je dat aan? En waar moet je allemaal op letten?
Stormkop & Piazza serveren een voortvarende workshop waarin rondleiding, discussie en actie door elkaar lopen. Aan de hand van good practices op onze droogdokkensite, laten we je proeven van onze gezamenlijke missie en methodiek, en maken we ruimte voor brandende vragen en netelige kwesties bij de deelnemers. Trek warme kleren en stevige schoenen aan. Breng indien nodig een regenjas mee.
Koos Hogeweg ontwikkelde een cultuureducatief vragenhuis voor kinderen en families rond kunst, wetenschap, en erfgoed: Stormkop. Kaat Haest gaf tien jaar les in het kunstonderwijs. Ze scheepte in bij Piazza (kunsteducatie met jongeren), nam een jaar later het roer over en navigeerde richting een nieuw hoofdstuk, samen met Stormkop.
Locatie: Stormkop, Droogdokkenweg 4, 2030 Antwerpen – 40 minuten wandelen vanuit het treinstation Antwerpen-Centraal of 25 minuten met de tram
Complottheorieën zijn tegenwoordig een hot item bij jongeren. Je komt er als jeugdwerker regelmatig mee in aanraking. Je bent dus beter goed geïnformeerd, en voorbereid om erover te praten.
Tijdens deze workshop bespreken we niet alleen wat complottheorieën precies zijn en wat je er allemaal over moet weten, maar ook hoe je er als jeugdwerker kritisch mee omgaat. Hoe ga je een gesprek aan over complottheorieën met jongeren? Waar moet je als jeugdwerker alert voor zijn?
Kris Custers werkte 7 jaar als journalist voor de regionale televisie. Dankzij die ervaring vormt hij het perfecte aanknooppunt tussen journalistiek en jongeren. Hij gebruikt die ervaring intussen al 6 jaar om bij StampMedia jongeren en hun organisaties mediawijs te maken.
Locatie: StampMedia vzw, Site Permeke, De Coninckplein 26 – 6 minuten wandelen vanuit het treinstation Antwerpen-Centraal
Aan de slag met je smartphone: hoe maak je een goeie vlog? – Muzische Workshops
We leven in een beeldcultuur. Om de jeugd en hun ouders te bereiken kunnen we niet langer leunen op de klassieke kanalen. Vloggen is een uitstekend middel om iedereen warm te maken voor jouw werking. En dat met tools die we allemaal beschikbaar hebben in onze broekzak.
Hoe maak je snel een interessante vlog? Je ontdekt het tijdens deze workshop. We leggen samen het volledige parcours af van idee tot opname en montage, en geven je praktische tips en tricks mee. We voorzien iPads als werkmateriaal voor de sessie. Je leert technieken aan die je nadien ook op je smartphone kan toepassen.
Marjolein Verhoeven is artiest-docent bij Muzische Workshops vzw. Ze is geschoold binnen theater, dans en digitale media. Muzische Workshops vzw stimuleert kunst- en cultuureducatie op vraag van scholen, steden/gemeenten en bedrijven.
Locatie: Muzische Workshops vzw – Noordpoort, Dambruggestraat 336, 2060 Antwerpen – 16 minuten wandelen vanuit het treinstation Antwerpen-Centraal
Als ik bezinning hoor, hoor ik saaie momenten op de middelbare school. Dit vooroordeel gaan wij uit de wereld helpen. Want met de juiste aanpak kan bezinning net heel veel zin hebben.
Tijdens deze workshop tonen we hoe je een groep nog hechter kan maken vanuit de kracht van bezinning. Je leert zelf de belangrijkste elementen van een bezinningsmoment en we gaan aan de slag om een creatieve bezinning te leren maken.
Dankzij hun verleden bij Don Bosco speelpleinen of cursussen kennen de sessiegevers avondwoordjes en bezinning als geen ander. Vanuit die ervaring geven ze de kracht van een rustmoment door aan deelnemers, instructoren en zelfs vrienden.
Locatie: Naamsesteenweg 37, 3001 Heverlee – 27 minuten wandelen vanuit het treinstation Leuven of 7 minuten met de bus.
Wandelen is een toegankelijk vorm om elkaar buiten te ontmoeten. In deze tijden is het de vorm bij uitstek om er op een gezonde manier even tussenuit te zijn. Wandelen brengt in beweging en geeft richting.
Tijdens deze workshops reiken we je tools en ideeën aan waarmee je de kracht van het samen wandelen kan versterken. Sleutelelementen in dit proces zijn ervaring die kan raken, ruimte voor reflectie, en bouwen aan betekenisvolle relaties met tochtgenoten. In een kleine groep leggen we zelf wat weg af, en experimenteren we met creatieve en natuurlijke manieren om 'je weg te vinden', het gesprek aan te knopen, even stil te staan, van een uitzicht te genieten. Je ondervindt aan den lijve waarom wandelen werkt en doet inspiratie op om zelf je wandel(ontmoet)ingen te verrijken.
SPIRO is een gezamenlijk therapeutisch staptochten-aanbod van NATURE en Outward Bound België. SPIRO is een community van ervaren en gedreven adventure therapeuten met een hart voor wandelen in de natuur, die met overtuiging hun knowhow inzetten en delen.
Locatie: Meerdaalbos. Speelberg parking, Weertsedreef 16, 3053 Oud-Heverlee – 34 minuten met de bus vanuit het treinstation Leuven (Opgepast bus 337 rijdt maar 1 a 2 keer per uur) of 13 minuten wandelen vanuit het treinstation Sint-Joris-Weert
Een goede relatie met ouders opbouwen, hoe doe je dat? En als we de ouders willen betrekken, betekent dat dan ook dat we hen inspraak moeten geven? Willen we dat ook?
Via de speelse tool 'Meet the parents' reflecteren we samen over hoe je jeugdwerking meer toegankelijk kan worden voor ouders en hoe je een positieve relatie met hen kan uitbouwen. Deze workshop is geschikt voor begeleiders van 16+ jaar in een diversiteit aan jeugdwerkvormen.
De Aanstokerij kiest voluit voor spel als vormingsmethode: ze maken maatschappelijke thema's bespreekbaar via spel. Daarnaast laat spel je het beste in jezelf en de groep ontdekken en ontwikkelen.
Locatie: De Aanstokerij, Naamsesteenweg 130, 3001 Heverlee – 31 minuten wandelen vanuit het treinstation Leuven of 14 minuten met de bus
Het niet niet altijd evident om jongerenparticipatie in te bedden in jouw organisatie/stadsbestuur en/of bij de collega's. Benieuwd hoe het wél kan, op een wijze én laagdrempelige manier?
Deze workshop is er voor iedereen die goesting heeft om (verder) aan de slag te gaan met participatie als kernwaarde, maar botst op weerstand. We verkennen samen de wondere wereld van methodieken, good examples en projecten waarin participatief werken de kern is. Maar we gaan ook actief aan de slag en testen de methodieken zelf uit: gedurende 2.5 uur maken we zelf (jong) globaal kabaal.
Jeugddienst Globelink staat voor participatie in zijn puurste vorm: we vangen dromen van jongeren, ondersteunen hen en zetten hen in hun kracht. Van duurzame thema’s, zoals mobiliteit en voeding tot maatschappelijke thema’s zoals migratie en gender, onze projecten zijn voor en door hen. Jong globaal kabaal, ’t zal wel zijn!
Locatie: Onderwijsstraat 126B, 1070 Anderlecht (bij regenweer gaat de workshop op een andere locatie in Brussel door. De deelnemers worden daarvan tijdig op de hoogte gebracht) – 6 minuten wandelen van het treinstation Brussel-Zuid
Tijdens deze workshop leer je hoe je je eigen vrijwilligers kan inzetten als influencers voor je organisatie en hoe zij anderen over je organisatie kunnen vertellen via sociale media. Je leert ook hoe je zelf goeie online content kan maken die relevant is voor je organisatie en doelgroep.
Emma Daeleman is campagnemanager bij jongereninformatiemerk WAT WAT. Ze zet de ideeën van WAT WAT om in sterke themacampagnes en houdt warm contact met influencers en online ambassadeurs.
Jihad Van Puymbroeck is communicatiestrateeg en medewerker bij De Ambrassade. Ze bouwde het digitale verkiezingstraject van de Vlaamse Jeugdraad uit en ondersteunde daarbij 40 kandidaten/vrijwilligers
Locatie: De Ambrassade, Leopoldstraat 25, 1000 Brussel – 7 minuten wandelen vanuit het treinstation Brussel-Centraal
Tijdens deze workshop leggen we uit hoe je via deze methode een gesprek aangaat met een groep jongeren (vanaf 10 jaar) of volwassenen over hun artistieke en culturele interesses en ervaringen. Zo krijg je meer inzicht in de leefwereld en verwachtingen van de spelers op vlak van kunst en cultuur en hoe ze hun eigen creativiteit willen beleven. Deze workshop wordt gegeven aan een beperkt aantal deelnemers zodat er voldoende tijd is om het spel te spelen. En zo is er ook ruimte voor uitwisseling over hoe BabbelArt kan gebruikt worden in je eigen werkcontext.
Lasso is het Brussels platform voor cultuureducatie. We inspireren en versterken organisaties door krachten te bundelen over sectoren en gemeenschappen heen, vanuit de Brusselse grootstedelijke context.
Locatie: JES vzw, Werkhuizenstraat 3, 1080 Sint Jans Molenbeek – 21 minuten wandelen vanuit het treinstation Brussel-Noord
Video is een ideale manier om leuke verhalen te capteren en te delen op sociale media. En het beste is: iedereen kan video's maken!
Tijdens deze workshop leer je hoe je snel met je eigen smartphone een video ineen bokst. Er komt geen computer aan te pas: zonder complexe software maken we een sterk scenario, kwalitatieve opnames en een klinkende montage.
Bert Seynhaeve is educatief medewerker bij Mediaraven en verdiept zich in verschillende functionaliteiten achter een goede smartphonevideo.
Locatie: Smidsestraat 130, 9000 Gent – 4 minuten wandelen van het treinstation Gent-Sint-Pieters
Hoe creëer je een veilige omgeving voor kinderen en jongeren, waar ze zich thuis voelen en kunnen experimenteren? Hoe geef je hen via spel en avontuur de mogelijkheid om te groeien en te leren uit eigen ervaringen? Daar hebben we als scouts- en gidsenbeweging heel wat ervaring mee.
Tijdens deze workshop zetten we uiteen hoe je een lokale groep kinderen of jongeren van begin tot eind kan begeleiden in specifieke thema’s, of hen kan ondersteunen in de evolutie naar een kwalitatieve en zelfredzame entiteit. We doen dit aan de hand van onze begeleidingtools: Drempelkwartet, FOS-Ontpopt, Duurzaamheidspad, en meer.
FOS Open Scouting is een scouts- en gidsenbeweging die open staat voor alle kinderen en jongeren. We laten hen in dialoog treden met elkaar en hun omgeving, zodat ze zich ontwikkelen tot actieve burgers die zin geven aan hun eigen leven en elk op hun unieke manier bijdragen aan een betere wereld.
Locatie: Zwijnaardsesteenweg 93, 9000 Gent – 15 minuten wandelen vanuit het treinstation Gent-Sint-Pieters
Wat vind je van het nieuwe plein in de buurt, van de wijk achter het jeugdhuis of de school…? Laat van je horen en geef woord en beeld aan je visie op wat je goed vindt aan je buurt, maar ook wat je als pijnpunten of problemen ervaart.
Tijdens deze workshop verkennen we samen de mogelijkheden van Lomap, een smartphone-app en fotografietool waarmee je op een leuke en intuïtieve manier, door het toevoegen van kleurcodes en icoontjes, je mening kan geven over een buurt of stad.
JES werkt met jong geweld in de stad. Of ze nu muziek maken, een ontmoetingsplek zoeken, vorming willen … ze krijgen alle ruimte om te experimenteren. Maar ook wie het spoor naar werk, opleiding of een zinvolle vrijetijdsbesteding even kwijt is geraakt, kan bij JES terecht.
Locatie: DOK NOORD 4F, 9000 Gent – 15 minuten wandelen vanuit het treinstation Gent-Dampoort of 20 minuten met de tram of bus vanuit het treinstation Gent-Sint-Pieters
Co-animatoren zijn jongeren die al hun talenten inzetten om in een begeleidersrol mee te werken aan een jeugdwerkinitiatief. Maar omwille van hun beperking zijn de standaardverwachtingen voor een animator zijn voor hen niet van toepassing. Hoe pak je dat aan? Waar moet je allemaal op letten.
Tijdens deze workshop leer je hoe je co-animatoren kan introduceren in je leidingsploeg. Wat kan je allemaal doen om ervoor te zorgen dat de samenwerking voor iedereen een succeservaring wordt?
Pieter Verbanck is de expert inclusie en diversiteit bij de Vlaamse Dienst Speelpleinwerk. Hij streeft naar een wereld waarin maximale speelkansen voor alle kinderen een evidentie zijn, en begeleidde de afgelopen jaren al meer dan 50 co-animatoren in hun jeugdwerktraject.
Locatie: Lousbergpark, Gent – 17 minuten wandelen vanuit het treinstation Gent-Dampoort Wegbeschrijving: www.speelplein.net/lousberg
Je reist graag, en je wil dat liefst ook op een duurzame, bewuste manier doen. Maar wat houdt duurzaam reizen precies in? En hoe pak je dat concreet aan?
Tijdens deze workshop delen we onze ervaring over duurzaam reizen aan de hand van het model van de 5 P’s en de Sustainable Development Goals. We geven ook concrete tips mee om duurzaam reizen in de praktijk om te zetten.
Karavaan is een vrijwilligersorganisatie voor en door mensen met een hart voor reizen en avontuur. We leiden reisbegeleiders op, begeleiden de duurzame & avontuurlijke groepsreizen van Joker, en organiseren ook het hele jaar door activiteiten voor jongeren.
Locatie: Geerdegemvaart 96, 2500 Mechelen – 7 minuten wandelen vanuit het treinstation Mechelen
Jaarlijks zijn 8.000 vrijwilligers bij Kazou in de weer om onze vakanties tot een goed einde te brengen. Al die vrijwilligers zijn stevig gevormd en ondersteund, onder andere door enkele handige tools. En die willen wij met jou delen!
Tijdens deze workshop werpen we een blik achter de schermen van Kazou. We laten de jullie kennis maken met handige tools die wij gebruiken om onze vrijwilligers te ondersteunen in vakantie/jeugdwerk specifieke thema's (zoals bv. heimwee of coaching). Deze workshop is geschikt voor beroepskrachten van andere jeugdwerkorganisaties die graag wat inspiratie willen opdoen over hoe ze hun vrijwilligers kunnen ondersteunen op een toffe, handige manier.
Twee educatief medewerkers van Kazou nemen je mee in de wondere wereld van tools voor vrijwilligers. Kazou organiseert vakanties voor kinderen en jongeren van 7 tot en met 18 jaar én verzorgt een doelgroepspecifiek aanbod voor kinderen en jongeren van 6 tot en met 30 jaar met een beperking.
Locatie: Kazou Provincie Antwerpen, Antwerpsesteenweg 261, 2800 Mechelen – 21 minuten met de bus vanuit het treinstation Mechelen
Jongeren in armoede staan voor heel wat uitdagingen. Ze dragen zorgen met zich mee die een grote impact hebben op hun dagelijkse leven. Wat zijn die zorgen precies? En hoe kunnen we hen hierin ondersteunen?
Tijdens deze workshop laten we enkele jongeren van Betonne Jeugd aan het woord, om te getuigen over de rugzak van zorgen die zij met zich mee dragen. We maken ook tijd voor een brainstormsessie over hoe we deze jongeren kunnen helpen oom zich thuis te voelen in het jeugdwerk.
Deze workshop is geschikt voor jeugdwerkers en vrijwilligers in het jeugdwerk. Sarah Lampen is ervaringsdeskundige in de armoede en sociale uitsluiting. Ze is al 5 jaar tewerkgesteld bij Betonne Jeugd vzw, een grass roots organisatie voor en door jongeren in armoede.
Locatie: Sint-Andriesplaats 25, 2000 Antwerpen – 27 minuten wandelen vanuit het treinstation Antwerpen-Centraal of 16 minuten met de tram
Of je nu je de communicatie van je organisatie naar de next level wil brengen, of een leuke digitale activiteit voor jongeren wil brengen, kunnen filmen en monteren op je smartphone is een troef als jongerenbegeleider.
Tijdens deze workshop leert Sino je hoe je je smartphone creatief inzet om mooie beelden te maken. Daarna gaan we aan de slag met apps om die beelden op de smartphone te monteren tot afgewerkte video's. Verwacht niet te veel theorie, dit is vooral een doe workshop. Geen smartphone of twijfel je of die voldoet? Laat ons vooraf iets weten!
Sino Davchevski is continu op zoek naar de beste en nieuwste apps om met media aan de slag te gaan op je smartphone. Als outreachend jeugdwerker werkte hij eerst bij Arktos, en daarna bij StampMedia om laagdrempelige activiteiten te creëren voor diverse groepen jongeren.
Locatie: StampMedia vzw, Site Permeke, De Coninckplein 26 – 6 minuten wandelen vanuit het treinstation Antwerpen-Centraal
Kan iedereen zichzelf zijn in jouw organisatie en wordt iedereen gehoord? Wil jouw jongerenwerking zich meer inzetten voor het klimaat? Word jij wel eens geconfronteerd met pesten in jouw jeugdbeweging en wil je daar iets aan doen?
‘Durf, denk, doe’ is een mensenrechten-workshop op maat van het jeugdwerk. Tijdens deze workshop zetten we je mensenrechtenhart om in de praktijk en delen we concrete tips om mee aan de slag te gaan.
Ellen Van Vooren is coördinator bij Kenniscentrum Kinderrechten (KeKi). Ze begeleidt professionals over kinderrechten en werkt rond de thema’s participatie, duurzaamheid en meer. Anne Peeters is sociaal-cultureel pedagoog bij Tumult en JINT. Ze werkt rond vredeseducatie, vrijwilligersmanagement en meer. Anne en Ellen volgden een train-the-trainer opleiding over mensenrechteneducatie tijdens het Europees samenwerkingsproject Youth for Human rights.
Locatie: JES Antwerpen, Borgerhoutsestraat 34, 2000 Antwerpen – 10 minuten wandelen vanuit het treinstation Antwerpen-Centraal
Je gaat een evenement organiseren zoals een fuif, een festivalletje of een startdag. Uiteraard wil je dat dit een onvergetelijk succes wordt. Hoe tover je al je fantastische ideeën om in een realistisch plan? Hoe zorg je ervoor dat je niets vergeet? Wie doet wat tijdens en voor het evenement? En hoe zorg je dat dit corona-proof kan verlopen?
Tijdens deze workshop verkennen we welke stappen je allemaal moet nemen om een succesvol evenement op poten te zetten. We bespreken allerlei mogelijke hindernissen en reiken we onze beste tips en tricks aan. Zo ben je helemaal voorbereid om aan de planning van je eigen evenement te beginnen.
Chiel Van Poucke is speelpleincoördinator bij Gemeentebestuur Holsbeek. Daarvoor deed hij heel wat ervaring op bij het organiseren van evenementen zoals StuBru Snowcase, Totally Snowattack, radio contact Snow Xperience. Thomas De Backer is event producer bij Sylvester. Hij organiseert hier online-events en online televisie-evenementen. Daarvoor werkte hij bij Golazo en organiseerde hij massa-evenementen zoals de Nieuwjaarsduik Oostende 2020, de Havenland Run & walk, Cyclocrossen, …
Chiel en Thomas zijn beiden instructeur bij Vormpijl, een organisatie die zich toelegt op het uitwisselen van expertise en ervaring in het jeugdwerk over de organisatiegrenzen heen.
Locatie: lokaal A06 in Augustinessenklooster Romaanse Poort, Brusselsestraat 63, 3000 Leuven – 18 minuten wandelen vanuit het treinstation van Leuven of 7 minuten met de bus
Active Reviewing is een actieve, speelse manier van terug- of vooruitblikken op activiteiten. Deze methodiek verrijkt het ervaringsleren door reflecties beter te laten aansluiten bij de aangeboden activiteit of meegemaakte ervaring. Geen haperingen meer bij de overgang van doen naar denken en terug, maar een methodiek die iedereen uitnodigt om deel te nemen en te leren.
Tijdens deze workshop doen we samen enkele ervaringsgerichte buitenactiviteiten en waaraan we actieve en creatieve reflecties verbinden. We ontdekken samen het effect op jezelf en op de groep. We maken ruimte om wat de ervaring en inzichten uit de workshop te vertalen naar je eigen begeleiderscontext.
NATURE is een ‘kansen-organisatie’, met als doel om mogelijkheden te scheppen voor jongeren om hun grenzen te verkennen en te verleggen. We scheppen een veilige ruimte waarin jongeren kunnen experimenteren, waarin ze aan de slag kunnen met de uitdagingen die ze voor zichzelf en voor elkaar formuleren.
Locatie: Meerdaalbos. Speelberg parking, Weertsedreef 16, 3053 Oud-Heverlee – 34 minuten met de bus vanuit het treinstation Leuven (Opgepast bus 337 rijdt maar 1 a 2 keer per uur) of 13 minuten wandelen vanuit het treinstation Sint-Joris-Weert
Wat is superdiversiteit? Waarom is spel net zo’n goede vormingsmethode om diverse groepen aan te spreken? En welke manieren zijn er binnen spel om met diversiteit om te gaan?
Tijdens deze workshop ontdek je via concrete tips en handvaten hoe je met spel als vormingsmethode aan de slag kan gaan in onze superdiverse samenleving. Je leert ook waaraan een spel moet voldoen om bij de spelers ‘te blijven plakken’. Verwacht je aan een interactieve, speelse vormingssessie waarna je vooral veel goesting zal hebben om je diverse groep in beweging te zetten via spel.
De Aanstokerij kiest voluit voor spel als vormingsmethode: ze maken maatschappelijke thema's bespreekbaar via spel. Daarnaast laat spel je het beste in jezelf en de groep ontdekken en ontwikkelen.
Locatie: De Aanstokerij, Naamsesteenweg 130, 3001 Heverlee – 31 minuten wandelen vanuit het treinstation Leuven of 14 minuten met de bus
Urenlang vergaderen en je nadien afvragen wat er nu eigenlijk beslist is: klinkt dat bekend in de oren? In het jeugdwerk is het vaak zoeken naar de balans tussen oneindige vrijheid en efficiënt afspreken met elkaar, zeker wanneer er 50 mensen rond de tafel zitten.
Tijdens deze workshop leer je hoe je kort en krachtig vergadert, op een manier dat iedereen zijn ei kwijt kan. En dat hoeft zeker niet altijd zittend aan tafel te zijn. Nadien weten je teamleden waar ze aan toe zijn zodat er extra veel tijd overblijft voor de fun van het jeugdwerk.
Marie is sinds haar zesde enthousiast lid & vrijwilliger in het jeugdwerk en stiekem verslaafd aan zelfhulpboeken over team management, uitstelgedrag, creativiteit en communicatie. Sanne spoot als kind flippo’s vol goudverf om haar grote- zus-de-animator van een spel vol goudstukken te voorzien. Ook nu ze ouder is blijft ze zich helemaal smijten in het jeugdwerk. Al meteen een eerste vergadertip: spreken is zilver, luisteren is een gouden flippo!
Locatie: De Bruul ontmoetingscentrum, Brouwersstraat, 3000 Leuven - 21 minuten wandelen vanuit het treinstation Leuven
Inclusie is als een toverwoord: iedereen praat erover en iedereen wil ermee aan de slag. Maar welke stappen kan je concreet zetten om je werking inclusiever te maken?
Tijdens deze workshop ontdek je aan de hand van de 7B's van toegankelijkheid wat jij kan doen binnen je organisatie om inclusiever te werken. We mappen met flappen de weg naar haalbare aanpassingen, en stappen naar inclusief werken over de drempels heen.
Jelle Symons is ervaringsdeskundige met een beperking en zet zich in bij Groep INTRO vzw. Onder het motto “Samen richting groei!” koppelt hij een verscheidenheid aan jeugdwerkervaring aan het ondersteunen van vrijwilligers met een beperking.
Locatie: GC De Kriekelaar, Gallaitstraat 86, 1030 Schaarbeek – 16 minuten wandelen vanuit het treinstation Brussel-Noord
Flexibel werken wordt steeds meer het nieuwe normaal. Als professionele jeugdwerker is dat voor jou niets nieuws: je werkt al langer tijdens avondvergaderingen, op de baan, in het werkveld, op weekend of achter je bureau. Je schrijft beleidsnota’s, coacht vrijwilligersploegen, zet materiaal klaar, beantwoordt voortduren mails, geeft vorming, vergadert en vergadert nog meer. Maar hoe plan je dat allemaal in? En hoe zorg je ervoor dat je niet opbrandt in dat drukke leven?
Tijdens deze workshop reiken we handvatten aan rond timemanagement, werkplanning en stressmanagement. We wisselen tips uit met elkaar en dagen je uit om na de workshop met minstens één van de technieken die aan bod kwamen aan de slag te gaan. Zo blijf je een jeugdwerker met veel goesting, en een haalbare job. We richten ons in deze workshop uitsluitend op de professionele beroepskracht in het jeugdwerk.
Timmy Boutsen is medewerker jeugdwerkondersteuning bij De Ambrassade en ervaringsdeskundige in gestructureerd uitstellen. Hij leerde tijdens zijn lange jeugdwerkcarrière met vallen en opstaan zijn eigen werkplanning te beheersen, en ontwierp een eigen vorming op maat van de professionele jeugdwerker.
Locatie: De Ambrassade, Leopoldstraat 25, 1000 Brussel – 7 minuten wandelen vanuit het treinstation Brussel-Centraal
Geen muziekevenement zonder een passende line-up. Maar er komt natuurlijk nog veel meer bij kijken, zeker tijdens corona-tijden. Waar moet je als programmator allemaal op letten?
Tijdens deze workshop verken je het hele proces van muziek programmeren in corona-tijden, aan de hand van een draaiboek, good practicus, tips en tools, en meer. We zoomen ook in op de uitdagingen binnen de jeugdsector, en elke deelnemer werkt concreet rond een eigen uitdaging. Aan het einde van deze workshop heb je de nodige informatie, het inzicht, het (zelf)vertrouwen en de goesting om zelf aan de slag te gaan.
ikorganiseer.be is een informatiewebsite ter ondersteuning van jonge organisatoren van muziekevenementen. Het is dé plek waar je als organisator een bundeling van betrouwbare en kwalitatieve informatie kan vinden.
Locatie: Kazemattenstraat 17, 9000 Gent – 4 minuten wandelen vanuit het treinstation Gent-Dampoort
Het mentale welzijn van jongeren staat om verschillende redenen onder grote druk. Dat jeugdwerk hier een belangrijke preventieve én curatieve rol in kan spelen, weten we allemaal. Maar echt evident is dat niet, want ook in het jeugdwerk is er soms een taboe om over die thema's te praten. Zo raken we soms jongeren 'kwijt' die zich minder goed voelen.
Tijdens deze workshop zoomen we in op een aantal concrete technieken om iedereen meer aandachtig te maken voor verbinding en welzijn, en om de juiste 'mindset' in je werking te integreren. We laten kaders en methodes uit diverse achtergronden samenkomen met een stevige dosis praktijkervaring én kennis van het jeugdwerk. Na afloop van de workshop ga je niet alleen preventiever aan de slag binnen je organisatie, maar voel je je ook meer 'handelingszeker' om met dit onderwerp om te gaan.
Groep INTRO is op verschillende domeinen actief rond inclusie. De sessiegever werkt al verschillende jaren binnen onderwijs-welzijns trajecten (NAFT) en het jeugd(welzijns)werk.
Locatie: Spitaalpoortstraat 51, 9000 Gent – 8 minuten wandelen vanuit het treinstation Gent-Dampoort
Overtreden van afspraken, weglopen van de groep, een grote mond, een opstootje tussen jongeren … Af en toe kom je tijdens activiteiten of op kamp wel eens dergelijke uitdaging tegen. Wat gebeurt er precies in zo’n conflict, en waarom? Hoe reageer je best op dat moment? En hoe ga je er verder mee om?
Tijdens deze workshop vol concrete voorbeelden en met voldoende ruimte voor je eigen casussen staan we stil bij dergelijke situaties. We leggen de nadruk op het anticiperen op moeilijke situaties en reiken enkele praktische principes aan over het oplossen van conflicten.
BIZON is een jeugdorganisatie, gedragen en gestuurd door vrijwilligers, die als doel heeft om vakantieactiviteiten te organiseren voor kinderen en jongeren van 7 tot 21 jaar in een maatschappelijk kwetsbare situatie uit Vlaanderen en Brussel. #You(th)ShouldPlay
Locatie: Tarbotstraat 61D, 9000 Gent – 19 minuten wandelen vanuit het treinstation Gent-Dampoort
Spelen is een ideale gelegenheid om je creativiteit los te laten, op allerlei manieren. En nu is er ook Loose Parts Play = spelen met losse onderdelen.
Tijdens deze workshop introduceren we deze vernieuwende manier van spelen uit het buitenland. We verkennen hoe Loose Parts Play extra speelimpulsen kan bieden vanuit materiaal op je werking. Ontdek wat Loose Parts Play is, waarom het nog meer speelplezier oplevert en hoe je het als begeleider kan organiseren. Geen voorkennis vereist.
Tessa Verberckmoes is een speelbeest en jeugdwerker in hart en nieren. Ze gaf jarenlang haar kennis door tijdens animator, hoofdanimator en instructeurscursussen bij de VDS waar ze sinds enkele jaren vast in dienst is om de speelpleinen te ondersteunen.
Locatie: Lange Ridderstraat 22, 2800 Mechelen – 12 minuten wandelen vanuit het treinstation Mechelen
Wanneer je geconfronteerd wordt met een concrete pestsituatie, kan je niet meer voorkomen. Dan moet je reageren. Maar straffen lost meestal niets op. Hoe laat je het pesten dan wel stoppen?
Tijdens deze workshop introduceren we de groepsmethode “No Blame”. We bespreken niet alleen hoe je het pesten kan stoppen, maar ook hoe je daarna de groepssfeer kan herstellen. Deze workshop is geschikt voor iedereen die op zoek is naar een constructieve reactie op pesten binnen het jeugdwerk.
Tumult is een landelijk erkende jeugdwerkorganisatie die werkt rond talent voor samenleven bij kinderen en jongeren. Tumult gelooft in de kracht van vrijwilligers, deze workshop wordt begeleid door 2 kanjers van vormingsvrijwilligers.
Locatie: Brusselsepoortstraat 8, 2800 Mechelen – 11 minuten wandelen vanuit het treinstation Mechelen
Wanneer je actief bent met jongeren (of kinderen) die een andere moedertaal hebben dan Nederlands, dan kan dat een drempel vormen voor volwaardige deelname. En tegelijk heb je de kans om hen vooruit te helpen, door taalstimulerend te werken.
Tijdens deze interactieve workshop bespreken we hoe je als begeleider voldoende aandacht hebt voor taal, zodat het geen drempel vormt. We geven tips en tricks om hiermee om te gaan, en om bewust taalontwikkeling te stimuleren binnen je jeugdwerkactiviteiten.
Rembert De Geest en Tini Dours zijn enthousiaste werknemers van Groep INTRO die al vele jaren ervaring hebben in het begeleiden van anderstalige nieuwkomers tijdens vrijetijdsactiviteiten. Ze doen dit op een manier dat de jongeren hun talenten en interesses verder kunnen ontwikkelen en op een speelse manier hun Nederlands oefenen.
Locatie: Sociaal restaurant Refuge, Onze-lieve-vrouwestraat 52 2800 Mechelen – 14 minuten wandelen vanuit het treinstation Mechelen
Als het gaat over moeilijk te bespreken thema’s, is het niet altijd makkelijk om een debat aan te gaan met jongeren, en geen discussie. Hoe begin je daaraan? Waar moet je op letten?
Tijdens deze interactieve workshop komen verschillende methodieken aan bod. Je leert alles wat je moeten weten om een debat te organiseren en in goede banen te leiden, van het zoeken van een stelling tot het debatteren in groep. We bespreken ook de kracht van debat, want via debat boosten jongeren hun zelfvertrouwen en leren ze hun mening op een originele en overtuigende manier over te brengen. Het leert hen ook goed omgaan met een steeds sneller veranderende wereld, waar polarisatie jammer genoeg geen vreemde is.
De Vlaamse Debatwedstrijd wordt georganiseerd door Hujo in samenwerking met Debatunie en DeMens.nu. Het is een competitie voor jongeren, maar de organisatie biedt ook trainingen voor jongeren, juryleden, leerkrachten en jeugd(welzijns)werkers.
Locatie: Out Of The Box, De Burburestraat 11, 2000 Antwerpen - 34 minuten wandelen vanuit het treinstation Antwerpen-Centraal
Wil je met je organisatie een (meer) diverse doelgroep bereiken? Wie dan, en waarom? Hoe begin je eraan, en waar moet je allemaal op letten?
Tijdens deze workshop nemen we je mee in de producten, procedures en processen die JES gebruikt in het (proberen) bereiken van een diverse doelgroep. Nadien gebruiken we datzelfde kader om naar jouw eigen praktijk te kijken, hierover uit te wisselen en enkele eerste concrete acties te formuleren.
JES heeft als doel dat kinderen en jongeren zich gesterkt en thuis voelen in de stad. Ze organiseren voor en met hen activiteiten en projecten in de vrije tijd, onderwijs, werk, opleiding en welzijn.
Locatie: Borgerhoutsestraat 36, 2140 Borgerhout – 6 minuten wandelen vanuit het treinstation Antwerpen-Centraal
Ervaringsleren is, simpel gezegd, leren door te doen. We hebben allemaal leren lopen en praten, niet doordat iemand ons heeft uitgelegd hoe we dat moeten doen, maar door te oefenen en al doende onze techniek te verfijnen. Dit type leerproces geeft begeleiders de kans om deze methode toe te passen in allerlei situaties met allerlei verschillende mensen. Leeftijd, opleiding, ervaring, achtergrond, cultuur vormen allemaal geen barrière.
Alle activiteiten die we doen kunnen we gebruiken om persoonlijke groei, zelfkennis, vaardigheden en attitudes te vergroten bij deelnemers door er bij stil te staan, erover te reflecteren en er een bewust leerproces van te maken.
Arktos is een Vlaams expertisecentrum voor kinderen en jongeren van 6 tot 25 jaar in kwetsbare situaties en personen met een handicap, voor wie de aansluiting op school, werk en samenleving minder evident blijkt. Toch zien we een kracht in elk van hen. Door hen met zichzelf en hun omgeving te verbinden willen we hen versterken in hun talenten en vaardigheden, in alle mogelijke levensdomeinen.
Locatie: Hal 5, Diestsesteenweg 104, 3010 Leuven - 11 minuten wandelen vanuit het treinstation Leuven
Hoe stimuleer ik deelnemers of teamleden om hun creatief potentieel te ontdekken? Hoe doe ik dat in een veilige omgeving, die toch uitdagend genoeg is? Hoe plan ik mijn activiteit op een creatieve manier, en hoe train ik ook zo mijn eigen denkvermogen?
Tijdens deze workshop stretchen we eerst kort onze eigen creativiteitspier om vervolgens oplossingen te bedenken op volgende vragen, aan de hand van bruikbare theorieën. Bang dat je niet creatief bent of dit niet in jou zit? Creativiteit zit in iedereen. Wij brengen alvast bakken energie, inspiratie en tools mee om je creatieve geest op te roepen!
Line is een getraind drakenjager. Dagelijks treint dit wezen naar Brussel om zonsopgang te zien in beweging. De dag kleurt ze in met circus en haar boekenkast is op kleur gesorteerd. De enige biografie in die boekenkast is van Ai Wei Wei en zelf dacht ze “ai” als ze las dat er een korte biografie gevraagd werd.
Jenne wou vroeger marinebioloog worden, om dolfijnen en zeeschildpadden te bestuderen. Adem inhouden en onderduiken. Tegenwoordig duikt ze onder in het jeugdtheater en digitaal jeugdwerk. Om mogelijke speurders op het verkeerde spoor te zetten, treint ze bovendien regelmatig naar Gent, de liefde achterna.
Locatie: De Bruul ontmoetingscentrum, Brouwersstraat, 3000 Leuven - 21 minuten wandelen vanuit het treinstation Leuven
Soms heb je aan wat natuur in de buurt meer dan genoeg om een beklijvend avontuur mee te maken. Want je hebt helemaal niet zoveel nodig om een micro-avontuur te organiseren.
Tijdens deze workshop geven we je een heleboel inspiratie en praktische tips om een straffe activiteit in elkaar te steken op een stukje buiten binnen bereik. Een uitdagend laag touwenparcours? Een prikkelend blote voeten pad? Indrukwekkende manieren om een vuurtje te maken en er zelfs wat op klaar te maken? Het is maar een greep uit wat een micro-avontuur zoals kan zijn.
Simon Goethals (NATURE) is ervaren outdoor procesbegeleider met heel wat ervaring in het begeleiden van [bijzondere] jongeren. Sinds 2012 deelt Simon via NATURE zijn expertise in touwtechnieken, outdoor-activiteiten en bushcraft in een gevarieerd aanbod opleidingen en workshops voor jeugd(welzijns)werkers.
Locatie: Meerdaalbos.Speelberg parking, Weertsedreef 16, 3053 Oud-Heverlee – 34 minuten met de bus vanuit het treinstation Leuven (Opgepast bus 337 rijdt maar 1 a 2 keer per uur) of 13 minuten wandelen vanuit het treinstation Sint-Joris-Weert
Speel je vaak dezelfde antieke spellen en ben je op zoek naar wat nieuwe inspiratie? Tijd voor een nieuwe kunstzinnige invalshoek! Denk maar aan een muzikale versie van verstoppertje, een Mondriaan-smokkelspel, een escape game rond dans ...
Tijdens deze workshop ontdek je waar je kunstzinnige inspiratie kan vinden, en hoe die vervolgens verwerkt in een spel of activiteit. We spelen een aantal voorbeeldspelletjes, maar gaan dan zelf ook samen verzinnen en testen. Achteraf heb je genoeg concrete ideeën om er zelf mee aan de slag te gaan!
Bij kunstjeugdbeweging Bazart spelen kinderen en jongeren in tien steden met kunst en cultuur. Bazart is een onderdeel van Bamm! vzw.
Locatie: Opek, Vaartkom 4 3000 Leuven – 16 minuten wandelen vanuit het treinstation Leuven
Lokaal en ecologisch voedsel kopen is een stuk beter voor onze planeet. Maar hoe pak je dat aan bij het organiseren van een kamp? Waar moet je allemaal rekening mee houden?
Tijdens deze workshop bespreken we hoe je duurzamer kan eten op kamp, en wat dat precies inhoudt. Met concrete tips leer je hoe je op kamp rechtstreeks van de boer kan kopen.
Karolien Burvenich werkt voor Wervel, een organisatie die streeft naar een agro-ecologisch voedselsysteem waarbij boer en burger nauwer met elkaar verbonden zijn. Wervel werkt samen met Pulse. Pulse verbindt een 1000-tal organisaties en individuen uit de cultuur-, jeugd en mediasector die experimenteren met duurzame alternatieven voor ons huidige samenlevingsmodel.
Locatie: Kaaitheater, Sainctelettesquare 20, 1000 Brussel – 16 minuten wandelen vanuit het treinstation Brussel-Noord
Ben je een beginnende coach? Heb je interesse in coaching? Doe je misschien af en toe coachgesprekken met vrijwilligers of collega’s? Met goede coaching kan je mensen in beweging brengen. Maar hoe doe je dat precies?
Tijdens deze interactieve workshop verkennen we enkele coachingstechnieken, wisselen we ervaringen uit en leer je verschillende manieren om mensen in beweging te brengen. Je stapt buiten met veel goesting en een hoofd vol frisse ideeën op verder aan de slag te gaan met coaching in jouw organisatie.
Jo Van de Walle is sinds 7 jaar vrijwilligerscoach van de Vlaamse Jeugdraad. Dankzij zijn certificaat integrale coaching kan hij de theoretische kaders van coaching naast praktijkervaring leggen om mensen echt in beweging te brengen. Dorien Verhavert is communicatiemedewerker bij De Ambrassade en finaliseert haar coachopleiding bij 'Better Minds at Work' Academy.
Locatie: De Ambrassade, Leopoldstraat 25, 1000 Brussel – 7 minuten wandelen vanuit het treinstation Brussel-Centraal
Je wil je organisatie of werking inclusiever te maken, maar je weet niet goed hoe je hieraan begint? Dan is dit de workshop voor jou!
Tijdens deze workshop maak je op een interactieve en ervaringsgerichte manier kennis met het thema. We nemen je organisatie onder de loep en bekijken samen de eerste stappen die je kan zetten richting inclusie.
Vzw Oranje bouwt mee aan een inclusieve samenleving, waar elk kind of elke jongere vrije tijd kan beleven op basis van eigen keuzes. Met haar jarenlange ervaring als vrijwilliger en professional in vzw Oranje heeft Ester Fonteyne de juist skills en kennis om anderen mee op sleeptouw te nemen in het inclusieverhaal.
Locatie (NIEUWE LOCATIE door verplaatsen datum Fourage): Casa Rosa, Kammerstraat 22, 9000 Gent - 15 minuten wandelen vanuit het treinstation Gent-Dampoort
Bij het organiseren van evenementen en activiteiten kan het juiste decor een wereld van verschil maken. En een decor bouwen, dat kan iedereen! Tenminste, iedereen deze deze workshop gevolgd heeft.
Tijdens deze workshop gebruiken we doeken, panlatten, licht, geluid, special effects en enkele geweldige tips om in geen tijd een hele ruimte om te toveren tot een andere wereld. Op 2,5 uur verzinnen we een geweldig fantasievol decor, en bouwen we samen aan dit meesterwerk. Je hebt geen voorkennis of technische skills nodig, want we leren je gaandeweg de verschillende decorbouwtechnieken.
Deze creatief geflipte vrijwilligers van VDS Antwerpen bouwen al jarenlang prachtige decors om hun cursussen en animaties kracht bij te zetten. Ze weten perfect hoe je marktklemmen verstopt, kabelbinders hergebruikt en panlatten structureert tot bijvoorbeeld een ondergrondse geheime spionnenbasis.
Locatie: Lange Ridderstraat 22. 2800 Mechelen – 12 minuten wandelen vanuit het treinstation Mechelen
€15 (sociaal tarief) - €25 (standaardtarief) - €37.5 (solidariteitstarief) PER HALVE DAG