[anysurfer.logo]

Fourage 2019

Fourage 2019

jeugdwerkondersteuning   |  15 - 16 FEBRUARI 2019
Fourage
De inschrijvingen voor Fourage zijn afgelopen. Het evenement is volzet!

Fourage is dé plek om bij te leren en jezelf verder te ontwikkelen als jeugdwerker en vrijwilliger. Wat kan je verwachten? 

 • Workshops door experten van binnen en buiten de sector tegen een betaalbare prijs. 
 • Ontmoetingen met tal van jeugdwerkers, organisaties en vrijwilligers.
 • De kans om een vraag te stellen aan een brede groep jeugdwerkers (zowel professionele als vrijwillige jeugdwerkers). 
 • Het moment om je eigen expertise in de kijker te zetten.  

Dit jaar vullen we 2 volledige dagen: vrijdag 15 februari en zaterdag 16 februari toveren we het Scoutshuis in Antwerpen helemaal om in een jeugdwerk-vormingskamp! Twee dagen die je volledig zelf mag invullen hoe jij wil. 
Je kan beide dagen komen, je kan één van de twee dagen komen en je kan zelf overnachten in het Scoutshuis en deelnemen aan een tof avondprogramma vrijdagavond (de shitty tour)! Alles mag, niets moet. 


Programma 

vrijdag 15 februari

9u - 10u: onthaal

9u15 - 10u15: The Breakfast Club

Vorig jaar hadden we een ontbijtmarkt waarbij elke organisatie zich kon voorstellen aan de hand van een standje. Dit jaar pakken we het anders aan. Om op te warmen starten we met ontbijtclubs rond Frequently Asked questions (FAQ’s) zoals ‘Hoe zit dat met GDPR?’ en ‘Hoe wordt mijn activiteit ecologischer? We verzamelen deelnemers dus rond een interessant topic en niet rond een bepaalde organisatie.

Workshops - korte uitleg

Vrijdagvoormiddag

 • Positieve Focus: ontwikkel je neus voor opportuniteiten (VOLZET)
De mens is van nature gevoelig voor risico’s en mogelijke problemen. Bij veranderingen besteden we dan ook vaak te veel aandacht aan wat we kunnen verliezen. Terwijl verandering ook opportuniteiten biedt.
Met een Positieve Focus maak je de bewuste keuze om in elke situatie naar die opportuniteiten te zoeken. En dat levert heel wat meerwaarde op, ook in de context van jeugdwerk.
Tijdens deze workshop verkennen we de elementen die onze Positieve Focus maken én kraken. We bekijken hoe we onze focus kunnen blijven aanhouden en verder ontwikkelen in de context van onze eigen situatie.

Eric Vanbiervliet is partner en facilitator bij StreetwiZe sinds 2016. Als bestuurslid van De Aanstokerij vzw is Eric ook van dichtbij betrokken bij het jeugdwerk.  

 • Vrijwilligersbeleid: what’s in a name? DEEL 1 (VOLZET)
Vrijwilligersbeleid in het jeugdwerk: hoe begin je eraan? En waar moet je vandaag de dag allemaal rekening mee houden?
Opgelet: Op algemene aanvraag is deze workshop uitgebreid tot twee sessies van 2,5 uur. Zo is er meer tijd om concreet aan de slag te gaan met het eigen vrijwilligersbeleid. Volg je in de voormiddag deel één, dan volg je in de namiddag ook deel twee.

Tijdens deze workshop krijg je een overzicht van alle terreinen van het vrijwilligersbeleid; visie, onthalen, rekruteren, coachen, evalueren en exit van vrijwilligers. Een ideale inleiding om de noodzaak van een gemeenschappelijke aansturing te ontdekken.
We behandelen recente inzichten in vrijwilligersbeleid, en reiken concrete tools aan om aan een sterk vrijwilligerswerk te werken. We gaan ook aan de slag met concrete input vanuit de deelnemers.

Koen Vermeulen is al 20 jaar actief als organisator van vrijwilligerswerk. Daarnaast  specialiseerde hij zich in het begeleiden van organisaties die inzetten op sterk vrijwilligerswerk met Vrijwilligerswerkwerkt

 • Jeugdwerk waar iedereen welkom is: hoe pak je dat aan? 
Elke jongere heeft het recht om deel te nemen aan elke activiteit in het jeugdwerk. Ook jongeren met een beperking bijvoorbeeld, of jongeren die in een voorziening verblijven. Net voor deze jongeren kan het jeugdwerk bovendien extra veel betekenen.
Helaas vinden deze jongeren vaak de weg niet naar het jeugdwerk, of ze voelen zich niet welkom. En dat terwijl heel wat organisaties wel openstaan voor jongeren met een beperking of jongeren met ervaring met jeugdhulp, maar hen niet kunnen bereiken. Of het loopt tijdens de activiteiten niet bepaald van een leien dakje.
Tijdens deze workshop leer je hoe je een activiteit maakt waar iedereen volwaardig aan kan deelnemen. Hoe ziet een echte inclusieve werking eruit?

Beno Schraepen is orthopedagoog, onderzoeker en lesgever aan de Artesis Plantijn Hogeschool. In het jeugdwerk werkt hij o.a. rond het thema ‘inclusie, diversiteit en jeugdwerk’. Hij leidde bijvoorbeeld projecten rond ‘vrije tijd en handicap’ en ‘vrijetijdsbesteding van jongeren in instellingen’. 

 • Diversiteit in/en het jeugdwerk: een nieuwe kijk op de sector (VOLZET)
Er is een groeiende diversiteit in onze samenleving. Een hele verrijking, maar ook een uitdaging. Hoe ga je als jeugdorganisatie om met die diversiteit en de spanningen die dat met zich mee brengt?
Alle jeugdwerkorganisaties werkten samen aan de visienota Diversiteit in/en het jeugdwerk en zetten daarmee het onderwerp hoog op de agenda. Maar hoe ga je er als jeugdwerker concreet mee aan de slag?
Tijdens deze workshop bespreken we de nieuwe manier van kijken die uit de visienota naar voren komt. We reiken de nodige kaders aan zodat jij helemaal klaar bent om deze visie in je eigen context toe te passen.

Don Pandzou is beleidsmedewerker armoede en stafmedewerker superdiversiteit bij De Ambrassade. Jasmien Schutz is stafmedewerker jeugdwerkondersteuning bij De Ambrassade.  

 • De Bullet Journal: minder stress door betere time management (VOLZET)
Balans? Da’s overrated! De mooiste momenten uit je leven zijn net die waar je 100% uit balans was. 100% op het werk, 100% op reis, 100% bij de vrienden of 100% thuis. Voluit gaan is dus de boodschap. Maar hoe doe je dat zonder met je neus tegen de muur te lopen?
Tijdens deze workshop ontdek je met een flinke dosis humor wat echt telt, en hoe je een Bullet Journal kan gebruiken om slim om te gaan met die inzichten. Zowel op het werk als thuis. Bedrijfspsychologe Veerle geeft eerst wat meer uitleg over de psychologie achter de Bullet Journal. Daarna krijg je concrete tips, tricks, en energie om er zelf mee aan de slag te gaan.

Veerle Valaert is bedrijfspsycholoog en zaakvoerder van Quillet, een consulting partner die teams en individuen praktische oplossingen biedt in hun pad voorwaarts. De Bullet Journal is een tool die Veerle zelf gebruikt, en die de principes waar ze in gelooft weerspiegelt.   

 •  Anders vergaderen: je had erbij moeten zijn
Vergaderen saai? Het kan ook anders. Er zijn zoveel alternatieven voor het klassieke vergaderconcept. Tijdens deze workshop ontdek je verschillende manieren van overleg, van meningen delen en tot een besluit komen. Zowel voor collega’s als voor vrijwilligers.Met deze tips en tools blijven mensen nog lang napraten over jouw vergaderingen. 

Stefanie Van Hoof leerde bij Scouts en Gidsen Vlaanderen dat groepen doen groeien haar tweede natuur is. Ze werkte onder andere voor de Vlaamse Dienst Speelpleinwerk en de Vlaamse Scholierenkoepel, en vond toen haar passie als trajectbegeleider voor langdurig werkzoekenden. 

 • Pestpreventie: hoe pak je dat aan? (VOLZET)
Plagen, pesten, ruzie maken, cyberpesten … Wat betekenen die termen precies? Welke stereotypes bestaan er allemaal over dit onderwerp en wat is jouw visie op pesten? Hoe kun je als organisatie werken aan een anti-pest beleid?
Tijdens deze workshop stellen we je visie en de stereotypes over pesten in vraag. We gaan ook dieper in op de positieve rol die omstaanders kunnen spelen in een pestsituatie.
We bespreken hoe je met jongeren praat over pesten en reiken enkele hulplijnen en -middelen aan om een pestsituatie aan te pakken. We helpen je ook op weg om binnen je organisatie een anti-pest beleid uit te werken.

Vincent Engelbos is productontwikkelaar bij Pimento en werkt educatieve materialen en vormingen uit rond de thema’s ‘pesten en weerbaarheid’ en ‘teambuilding’. Hij heeft een passie voor jeugdwerk en werken met jongeren. 

Vrijdagnamiddag

 • Vrijwilligersbeleid: what’s in a name? DEEL 2 (VOLZET)
Vrijwilligersbeleid in het jeugdwerk: hoe begin je eraan? En waar moet je vandaag de dag allemaal rekening mee houden?
Opgelet: Je kan deze workshop enkel volgen als je in de voormiddag deelnam aan deel 1.

Tijdens deze workshop krijg je een overzicht van alle terreinen van het vrijwilligersbeleid; visie, onthalen, rekruteren, coachen, evalueren en exit van vrijwilligers. Een ideale inleiding om de noodzaak van een gemeenschappelijke aansturing te ontdekken.
We behandelen recente inzichten in vrijwilligersbeleid, en reiken concrete tools aan om aan een sterk vrijwilligerswerk te werken. We gaan ook aan de slag met concrete input vanuit de deelnemers.

Koen Vermeulen is al 20 jaar actief als organisator van vrijwilligerswerk. Daarnaast  specialiseerde hij zich in het begeleiden van organisaties die inzetten op sterk vrijwilligerswerk met Vrijwilligerswerkwerkt 

 • Oplossingsgericht coachen: hoe doe je dat? (VOLZET)
Oplossingsgericht coachen: wat houdt dat in? Hoe werkt het precies? En hoe kan je er zelf mee aan de slag?
Tijdens deze praktische workshop leer je op een interactieve en ervaringsgerichte manier om oplossingsgericht te coachen. Je leert om met je coachee te praten over wensen - eerder dan problemen - en vooruitgang - eerder dan belemmeringen. En je leert hoe je hem of haar helpt om die eerste stappen te zetten die hét verschil maken.
We behandelen enkele essentiële technieken van oplossingsgericht coachen, en leren je hoe je deze manier van werken onmiddellijk zelf kan toepassen. Je krijgt ook de kans om zelf gecoacht te worden over je eigen professionele en persoonlijke uitdagingen.

Lily Deforce is een oplossingsgerichte facilitator en coach met meer dan 20 jaar ervaring, zowel in profit als non-profit organisaties, zoals Il Faro . In die context heeft ze diverse kleinschalige maar ook grote veranderingsprocessen (bv. fusies) geleid. 

 • Motiveren kan je leren: speelse technieken (VOLZET)
Hoe ontdek je wat je vrijwilligers motiveert? En hoe kan je die motivatie versterken?
Tijdens deze workshop ontdek je spelenderwijs de antwoorden op die vragen. Geschikt voor alle verantwoordelijken in het jeugdwerk: professionals, volwassenenbegeleiders, hoofdleiding, takleiding ...
We gaan op zoek naar de bouwstenen van motivatie aan de hand van de zelfdeterminatietheorie van Ryan en Deci. We leren hoe we die theorie zelf toepassen, en bespreken enkele concrete casussen. Zo komen we tot een kant-en-klare methodiek die je binnen je eigen organisatie kan toepassen. Je krijgt ook een toolboekje mee om na de vorming meteen aan de slag te gaan.

Hendrik Bens is speltrainer bij De Aanstokerij sinds 1999. Hij doet niets liever dan via spel aan de slag gaan rond werkplezier, talenten en motivatie, en die passie geeft hij graag door aan anderen. 

 • DialOOG voor armoede: concrete tools
Armoede, wat betekent dat? Hoe zit het met het armoedeweb in Vlaanderen en Brussel? En wat is de rol van de jeugdwerker in deze context?
Als jeugdwerker vraag je je misschien af wat je kan betekenen voor kinderen en jongeren in armoede. Tijdens deze workshop gaan we aan de slag met de handleiding DialOOG voor armoede . We bespreken goede voorbeelden en concrete handvatten voor jeugdwerkers die een laagdrempelige dialoog willen opzetten met armoedeorganisaties.
Je komt meer te weten over het maatschappelijk kader rond kinderarmoede, ontdekt wat het jeugdwerk in dit kader kan betekenen, en krijgt een praktisch stappenplan dat je concreet op weg helpt.

Hannes Vanhee is educatief medewerker bij Uit De Marge 

 • Integriteitsbeleid in het jeugdwerk: aan de slag! (VOLZET)
De overheid verwacht dat elke jeugdorganisatie een beleid ontwikkelt rond integriteit. Om organisaties op weg te helpen, ontwikkelde Pimento een gespecialiseerde tool.
Tijdens deze interactieve workshop maak je kennis met deze tool en ontdek je welke elementen er nodig zijn voor een kwaliteits-, preventie- en reactiebeleid over integriteit.
Na afloop kan je met de gratis tool verder bouwen op wat je tijdens de workshop hebt geleerd. Je kan ook altijd terecht bij Pimento voor extra begeleiding.

Vincent is productontwikkelaar bij Pimento en werkt educatieve materialen en vormingen uit rond de thema’s “pesten & weerbaarheid” en “teambuilding”. Hij heeft een passie voor jeugdwerk en werken met jongeren. 

 • Anders vergaderen: je had erbij moeten zijn
Vergaderen saai? Het kan ook anders. Er zijn zoveel alternatieven voor het klassieke vergaderconcept.
Tijdens deze workshop ontdek je verschillende manieren van overleg, van meningen delen en tot een besluit komen. Zowel voor collega’s als voor vrijwilligers.
Met deze tips en tools blijven mensen nog lang napraten over jouw vergaderingen.

Stefanie Van Hoof leerde bij Scouts en Gidsen Vlaanderen dat groepen doen groeien haar tweede natuur is. Ze werkte onder andere voor de Vlaamse Dienst Speelpleinwerk en de Vlaamse Scholierenkoepel, en vond toen haar passie als trajectbegeleider voor langdurig werkzoekenden. 

 •  Roep het van de daken: campagne voeren met impact (VOLZET)
Jongeren willen van zich laten horen. Maar in het publieke debat klinken niet alle stemmen even luid. Hoe kan je dan toch je stem opeisen en mensen in beweging brengen?
Tijdens deze workshop ontdek je hoe je doel bereikt met strategisch opgebouwde campagnes. Je leert hoe je een verhaal vertelt dat mensen overtuigt, hoe je het juiste doelpubliek kiest en bereikt, welke actiemiddelen er zijn en hoe je die op elkaar afstemt.
We bespreken alle stappen in het opbouwen van een strategie, en helpen je op weg naar een geslaagde campagne. 

Tractie is de trainersgroep van Vredesactie, die in uiteenlopende sociale bewegingen en netwerken actief is. Vanuit hun ervaring en expertise willen ze mensen en groepen ondersteunen om mee te werken aan meer sociale, politieke en ecologische rechtvaardigheid. 

 •  Jeugd(werk) in een grootstedelijke context van op de fiets
Een grootstedelijke context biedt voor het jeugdwerk heel wat opportuniteiten. Hoe maak je daar optimaal gebruik van?
JES organiseert al sinds een goeie 30 jaar jeugdwerk in de stad. En die ervaring willen ze tijdens deze workshop met je delen.
Samen gaan we op een interactieve fietstocht door de stad. We bezoeken onder andere Luchtbal en Deurne-Noord. Onderweg krijg je oefeningen over stedelijkheid, (inter-)actie op de fiets, en getuigenissen van jeugdwerkers en jongeren over hun buurt en welke rol jeugdwerk hierbij speelt.

Na 6 jaar als vormingswerker in Antwerpen, staat Simon Standaert nu in voor de uitbouw van de JES Academy. Het doel van JES Academy is om JES-expertise te delen met (toekomstige) professionals. 

Zaterdagvoormiddag

 •  King of speech: word meester van het publiek spreken (VOLZET)
   “Speech, speech, speech!”
Voor sommigen een vreselijk moment, voor anderen het toppunt van het feestje. Want hoe zorg je dat je speech de aandacht trekt en vasthoudt? En hoe maak je je speech memorabel?
Tijdens deze actieve workshop leer je enkele handige tips en tricks. We bespreken onder andere het gebruik van je stem, en hoe je je zenuwen onder controle kan houden.

Marianne Cap leerde het jeugdwerk vooral kennen als instructeur bij de Vlaamse Dienst Speelpleinwerk en als stafmedewerker bij Jeugddienst Globelink.

 • Duurzaamheid in het jeugdwerk: het gras kan altijd groener 

Eigenlijk is elke jeugdwerkactiviteit een evenement. Soms groot, soms klein. En elk evenement heeft een ecologische impact. Soms groot, soms klein. En die impact heb je zelf in de hand.
Maar hoe pak je dat aan, duurzaam werken? En hoe vertaal je dat vervolgens naar de rest van je werking?
Tijdens deze workshop bekijken we de concrete case van Ieperfest, dat vorig jaar van OVAM de Lifetime Achievement Award voor duurzame festivals kreeg. Hoe zet dit DIY-festival duurzaamheid expliciet voorop? En wat kunnen we daarvan leren?

Martijn Van De Walle is een van de trekkers van het ECO-team van Ieperfest. Globelink is een jeugdwerkorganisatie die streeft naar een duurzame, solidaire en rechtvaardige wereld voor en door jongeren. En Pulse verbindt organisaties uit cultuur, jeugdwerk en media die willen werken aan duurzaamheid. 

 • Deep Democracy: wijze beslissingen maken in groep (VOLZET)
Hoe kom je als groep tot een wijs besluit? En hoe los je tijdens die besluitvorming conflicten op in een groep met uiteenlopende diversiteit? Hoe zorg je dat ook de zwakke stemmen gehoord worden?
Deep Democracy is niet alleen een krachtig instrument voor conflictresolutie, maar ook een praktische methode om de wijsheid van de groep maximaal te benutten.
Tijdens deze workshop ontdek je hoe je deze methode kan gebruiken in je eigen situatie. Je krijgt meer inzicht in het team of de groep waarmee je werkt, en leert werken met tools zoals de sabotagelijn, de check-in, de vierstapsbesluitvorming en het debat.

Siska Hoebeeck van Studio Siska en Goesthing heeft jarenlange ervaring in onderwijs, jeugd-en sociaal werk, in een interculturele en stedelijke context. Ze is een ondernemende denker en doener met een hart voor leren en ontwikkelen. 

 • Je evenement in de kijker: creëer buzz met je promotiecampagne (VOLZET)
Je hebt een geweldig evenement op poten gezet. Maar hoe maak je dat bekend? Hoe zorg je dat iedereen die het moet weten, helemaal mee is?

Je promotiecampagne kan je evenement maken of kraken. Opvallen is dus de boodschap. Maar hoe begin je daaraan?
Tijdens deze workshop ontdek je alles over marketing en promotie van evenementen. Je leert de juiste verwachtingen scheppen, en die vervolgens inlossen of zelfs overstijgen. Je leert een promotieplan opstellen en een creatieve campagne bouwen. 

Thomas Van Ryckeghem is docent Marketing & Multimedia aan de hogeschool UCLL. Naast zijn job is Thomas jeugdwerker in hart & nieren. Om zijn ervaring en kennis te delen, heeft hij Vormpijl opgericht: een organisatie die focust op expertise en ervaring in het jeugdwerk en uitwisselen over de organisatiegrenzen heen. 

 • Toegankelijk jeugdwerk door je houding als begeleider
Wat is een droombegeleider? Hoe wensen we zelf voor een groep te staan? En wat is een ervaringsgerichte begeleidingshouding?

Tijdens deze workshop verken je hoe je aan de slag gaat met groepen met een grote diversiteit. Wat zijn je sterktes en waar kan je nog aan werken?
We bespreken concrete casussen en de gekozen aanpak, en we evalueren: wat is sterk en wat kan anders?

LEJO is er voor jongeren in een maatschappelijk kwetsbare positie. We maken jongeren sterker, binnen LEJO én binnen de samenleving. Voor een toekomst vol kansen.  

 • Er was eens … storytelling: de kracht van een goed verhaal (VOLZET)
We communiceren ons te pletter online. We hebben allemaal zo ontzettend veel te zeggen, ook in het jeugdwerk. Maar soms vergeten we welk verhaal we eigenlijk willen vertellen. En vooral: waarom?
Want dat verhaal is net waar het om draait. En het is ook wat je publiek wil horen.
Tijdens deze workshop ontdek je wat de basiselementen zijn van een goed verhaal. Je leert hoe je daarmee aan de slag kan in je online communicatie op social media. 

Pieter Blomme is een van de oprichters van de storytelling podcast Relaas, en coördineert een postgraduaat Digital Storytelling van REC. en KASK. 

 •  Hoe word je een flipchart ninja
Hoe zorg je dat je boodschap begrepen wordt? Maak het visueel! Dat brengt een groep op één lijn, verhoogt de creativiteit, én verbetert de kwaliteit van de communicatie. Tijdens deze workshop leer je op korte tijd je nota’s en verslagen visueel vormgeven in een flipchart of in je eigen notities. Deze technieken kan je inzetten tijdens vergaderingen, creatieve processen of als alternatief voor PowerPoint.

Je ontdekt een nieuwe taal: iconen, visueel alfabet en grammatica. Je leert snel en leesbaar tekenen en schrijven, je ideeën en informatie duidelijk structureren, en visuele templates en tools maken. Je hoeft niet te kunnen tekenen om deel te nemen aan deze workshop.

Nadat een deelnemer tijdens een training hem zei dat hij de lelijkste flipcharts ooit maakte, besloot Sven Retoré om daar verandering in te brengen. Hij is partner bij Visuality, waar hij regelmatig training geeft om processen visueel te vertalen.  

  

Zaterdagnamiddag

 • Bits & bytes: technologie in het jeugdwerk
Veel kinderen kunnen al met een iPad werken voor ze kunnen lezen. Logisch dus, dat je ook in je werking gebruik maakt van die technologie. Maar hoe begin je daaraan?

Tijdens deze workshop doe je bakken inspiratie op om met nieuwe media aan de slag te gaan. Je leert concreet hoe je een spel in elkaar steekt rond nieuwe media, en je ontdekt hoe je technologie kan gebruiken om je activiteiten tot een hoger niveau te tillen.
Lees ook zeker dit artikel over digitaal jeugdwerk

Martijn Dreesen is project-ingenieur en een self-made digitale duizendpoot. Het jeugdwerk is voor hem al 12 jaar lang een technologisch speelterrein. Om zijn passie te delen, heeft hij Vormpijl opgericht: een organisatie die focust op expertise in het jeugdwerk en uitwisselen over de organisatiegrenzen heen. 

 • Start to podcast: praktische tips en technieken
Podcasts zijn tegenwoordig erg populair. Maar wat houdt het precies in? En hoe kan je ermee aan de slag in jouw organisatie?
Tijdens deze workshop vertrekken we van een concrete casus: de podcast Relaas. Hoe is deze podcast tot stand gekomen? Wat waren de uitdagingen, en de best practices?
Daarna gaan we creatief aan de slag met audio en live verhaal. Zo krijg je meteen al enkele podcast-technieken onder de knie.

Pieter Blomme is één van de oprichters van de storytelling podcast Relaas. Hij coördineert een postgraduaat Digital Storytelling van REC. en KASK.    

 • LEGO Serious play: veel meer dan speelgoed
Met LEGO spelen kan leuk én nuttig zijn. En dat op heel wat manieren.
LEGO® Serious Play® is een praktische vergader-, communicatie- en probleemoplossingsmethode, die het abstracte denken linkt met het praktische bouwen. Met verrassende inzichten en resultaten.
Tijdens deze workshop wordt je door een serie van vragen geleid die steeds een stapje dieper gaan. Je bouwt gaandeweg aan een eigen 3D-model in LEGO.
De modellen van alle deelnemers dienen vervolgens als basis voor groepsdiscussie, kennisdeling, probleemoplossing en besluitvorming. 

Roel De Rijck en Andries Reymer zijn beide opgeleid als productontwikkelaar aan de Universiteit Antwerpen. Momenteel zijn ze aan de slag als Business Innovation Coach, en helpen ze organisaties omgaan met complexe innovatie vraagstukken.

 •  Vloggen voor beginners: alles wat je moet weten
Vloggen voor beginners: alles wat je moet weten Daily vlogs, beauty vlogs, travel vlogs … onze dagelijkse dosis media bevat tegenwoordig tal van ‘video blogs’. Over alle mogelijke onderwerpen.
Ook voor jou of je organisatie kan vloggen heel wat meerwaarde bieden. Maar hoe begin je eraan? Wat heb je ervoor nodig? En waar moet je allemaal op letten?
Tijdens deze workshop ontdek je de basics van het vloggen. Marijn deelt zijn beste tips en tricks, en zijn eigen ervaringen en struggles als vlogger. Na deze workshop ben je helemaal klaar om je eerste stappen te zetten in de wereld van het vloggen.

Marijn Carton (26 jaar) is zelfstandig grafisch ontwerper, digital storyteller, freelance host en vlogger. Hij maakte vlogs voor o.a. Chase, Entre Deux shopping center in Maastricht, Stad Genk & Stad Tongeren. 

 •  “Hoe is’t?” Goed!”: psychisch welzijn in het jeugdwerk (VOLZET)
Je krijgt als jeugdwerker heel wat op je bord. Activiteiten uitwerken, verzekeringen, kamporganisatie, vergaderingen, discussies, omgaan met onvoorziene omstandigheden … Dat kan al eens gaan doorwegen.
Of misschien maak je je zorgen om het welzijn van een lid of een collega? Misschien neemt iemand je zelfs in vertrouwen over persoonlijke problemen? Als het gaat over psychisch welzijn, moet je eigenlijk van alle markten thuis zijn.
Tijdens deze interactieve workshop staan we uitgebreid stil bij het thema psychisch welzijn. Wanneer gaat het niet goed met iemand? Hoe kan je de signalen oppikken, en hoe ga je dan in gesprek? Bij welke diensten en hulpverleners kan je aankloppen voor advies? We gaan dieper in op enkele concrete situaties, en staan stil bij je rol als jeugdwerker en de grenzen hiervan. 

Charlotte Aertsen werkt als coördinator voor de suïcidepreventiewerking van CGG Andante in Antwerpen. Deze werking biedt ondersteuning op maat van het jeugdwerk rond zelfmoordpreventie en het ruimere thema psychisch welzijn.    

 •  Hoe word je een flipchart ninja (VOLZET)
Hoe zorg je dat je boodschap begrepen wordt? Maak het visueel! Dat brengt een groep op één lijn, verhoogt de creativiteit, én verbetert de kwaliteit van de communicatie.

Tijdens deze workshop leer je op korte tijd je nota’s en verslagen visueel vormgeven in een flipchart of in je eigen notities. Deze technieken kan je inzetten tijdens vergaderingen, creatieve processen of als alternatief voor PowerPoint.
Je ontdekt een nieuwe taal: iconen, visueel alfabet en grammatica. Je leert snel en leesbaar tekenen en schrijven, je ideeën en informatie duidelijk structureren, en visuele templates en tools maken.
Je hoeft niet te kunnen tekenen om deel te nemen aan deze workshop.

Nadat een deelnemer tijdens een training hem zei dat hij de lelijkste flipcharts ooit maakte, besloot Sven Retoré om daar verandering in te brengen. Hij is partner bij Visuality, waar hij regelmatig training geeft om processen visueel te vertalen.   

 • De 10 geboden van crisiscommunicatie: een stevig houvast voor elke situatie. (VOLZET)
Een crisis heeft vele gezichten. #metoo in je personeelsploeg, een voedselvergiftiging op kamp, het grootste evenement van het jaar dat je moet annuleren. Een crisis is plots en eist directe actie: 20% is management, 80% is communicatie.

Tijdens deze workshop overlopen we aan de hand van verschillende cases de 10 geboden van goede crisiscommunicatie. Maar wees gerust: je gaat niet naar huis met een bijbel, wel met enkele concrete handvatten, die je bij de eerstvolgende crisis een houvast bieden.

Sarah Latré is al 10 jaar actief in het jeugdwerk. Ze maakte een kleine uitstap naar de reclamewereld, maar keerde terug om bij De Ambrassade & de Vlaamse Jeugdraad de sterkhouder externe communicatie te worden. Na de crisis rond Schild en Vrienden friste ze tegen wil en dank nog eens de basisprincipes van de crisiscommunicatie op.

OPROEP

Heb jij een vraag voor de 'Durf te vragen - lunch'? Wil je mee doen aan The Breakfast Club door vragen van jeugdwerkers te beantwoorden rond een specifiek thema? Of wil je er één inrichten rond een vraag die je zelf hebt? Je krijgt 's morgens een uur de tijd en een (ontbijt)standje om je verhaal te doen, je vragen te stellen en zo jeugdwerkers te inspireren of net door hen geïnspireerd te worden.
Interesse? Contacteer Jasmien Schutz.

Heb je vragen over de workshops of de workshopgevers? Contacteer Line Ostyn.

Heb je vragen rond de inschrijvingen? Contacteer Chantal Verlinden