[anysurfer.logo]

Expeditie XL: What's after work?

Expeditie XL: What's after work?

werk   |  28 NOVEMBER 2019 | 17:00-21:00

Welkom op deze What’s after work, waarbij we in after work style een participatief moment voor en door jongeren opzetten rond de toekomst van werk.

Expeditie Werk

Over het project Expeditie Werk

Dat werk hoe we het nu kennen in evolutie is en er over een aantal jaar niet meer zal uitzien als vandaag, staat vast. Juist nu is het belangrijk om met de input van jongeren standpunten en visie te ontwikkelen, want de arbeidsmarkt verandert en beleidsontwikkelingen volgen elkaar in sneltempo op. Flexibilisering van de arbeidsmarkt, afbreuk van sociale rechten, tijdelijke statuten, digitalisering, vergrijzing, verlaten van de pensioenleeftijd… zijn allemaal zaken die (on)rechtstreeks jongeren raken in hun zoektocht naar een kwaliteitsvolle loopbaan.

De Ambrassade wil meer kunnen wegen op het debat dat momenteel gevoerd wordt rond de toekomst van werk (bv. Vlaanderen 2050, Werkbaar Wendbaar Werk, …). Maar daarbij is het belangrijk om de stem van jongeren te verzamelen. Wat kwaliteitsvol werk en duurzame loopbanen betekenen voor jongeren willen we definiëren mét jongeren. We willen hen zicht geven op de arbeidsmarkt waarin ze terechtkomen, hoe die zal verschillen van die van vandaag en wat hun rol hierin kan zijn.

Dit doen we tijdens Expeditie Werk. Zes ‘expedities’, namelijk zes jongerengroepen, exploreren een jaar lang samen met een begeleider een specifiek thema rond de toekomst van werk aan de hand van concrete ervaringen, experimenten en dialoog. Op het einde van hun expeditie zullen deze jongeren daardoor in staat zijn om een visie en mening te vormen rond dat specifieke thema en daardoor beter kunnen deelnemen aan het debat rond de toekomst van werk.

De output van de zes expedities bundelen we en bevragen we nadien verder bij een grotere groep jongeren. Met al deze input creëren we een visietekst rond jongeren en de toekomst van werk. Hiermee willen we wegen op het politieke debat dat momenteel gevoerd wordt.

De vijf expedities

Verschillende jongerengroepen gingen het afgelopen jaar op zoek naar de toekomst van werk tijdens Expeditie Werk.

 • Vlaamse Jeugdraad ging op bezoek bij DEME in de Haven van Antwerpen. Ze werden er te woord gestaan door het management en gingen met hen in discussie over technologische evoluties, uitdagingen als het klimaat en de invloed hiervan op de toekomst van werk.
 • Groep Intro tekende een Curriculum Future uit met kwetsbare jongeren waarbij ze hen uitdaagden om op lange termijn levensdoelen te bepalen.
 • ACV Jongeren focusten zich op het basisinkomen waarbij ze een levensweg-spel speelden om zich zo te kunnen inleven in de voor- en nadelen van een basisinkomen.
 • Haven nodigde sprekers uit rond sociale zekerheid, circulaire economie en technologische evoluties en ging zo het gesprek aan rond de toekomst van ondernemerschap.
 • Cosearching gaat aan de slag met rolmodellen voor jongeren op zoek naar een zinvolle job 

Vragen van de toekomst van werk

De deelnemende jongeren gingen binnen hun groep onderling in dialoog en kwamen zelf al tot straffe uitspraken. Maar nu is het tijd voor de clash der meningen. Op What’s after work nodigen we alle jongeren die betrokken waren op het project terug uit om in dialoog te gaan met elkaar en met beleidsmakers een stelling in te nemen over de vragen van de toekomst van werk: 

 1. Levenslang leren en ontwikkeling: hoe zie jij dit?
 2. Zingeving: wat zoek jij in een job?
 3. Werk-privé balans / integratie: hoe zou je dit invullen?
 4. Geld verdienen / inkomen: wat is hierin voor jou belangrijk?
 5. Ouder worden: hoe kijk je hiernaar? 

Het resultaat van deze Expeditie XL zal de aanzet vormen voor een grootschalige jongerenbevraging die we in samenwerking met VDAB zullen opzetten over de toekomst van werk. 

Programma

 • 17u–18u: After Worken: toekomen, drankje, hapje, dansje, rondleiding in See U
 • 18u: Welkom
 • 18u15: Woordje minister Hilde Crevits
 • 18u30–19u: Voorstellen Expeditie Werk
 • 19u15–20u45: Discussietafels over de ideeën die uit Expeditie Werk kwamen rond de toekomst van werk
 • 20u45: Slotbeschouwing door expert Willem De Klerck, transitiemanager Vlaanderen 2050 voor de toekomst van werk
 • Drinks 

Meer over het event en locatie

 • Dit evenement is gericht op deelnemers van Expeditie Werk en beleidsmakers.
 • See U is het tijdelijk gebruik programma van de voormalige Fritz Toussaintkazerne in Elsene. See U huist een tachtigtal tijdelijke gebruikers vanuit het perspectief van een sociale en duurzame toekomst. 
 • Meld je aan bij organisatie KomChétamère en Cocorico Searching.
 • Kom met de trein. See U is gelegen schuin tegenover het station van Etterbeek.

Vragen?

Contacteer Sara.

Sara          De Potter
Sara De Potter
 • Beleidsmedewerker mentaal welzijn