[anysurfer.logo]

Collegagroep vorming

Collegagroep vorming mei

jeugdwerkondersteuning   |  24 MEI 2022 | 09:30-16:30

De collegagroep vorming is de plek om onder vormingscollega’s kennis en expertise op te bouwen en te leren van elkaar.

De collegagroep is telkens te gast bij één van de deelnemende organisaties, waar we kennis maken met hun inspirerende praktijken. Daarnaast buigen we ons over verschillende vragenstukken waarmee iedereen naar de collegagroep komt. Met de opgebouwde expertise of de vragen die overblijven, gaan we verder aan de slag. Zo nodigen we soms een externe vormingsgever uit, kunnen er agendapunten worden doorgeven aan de commissie jeugdwerk of aan bepaalde werkgroepen. Vaak is er ook een link met andere geplande activiteiten, studiedagen of projecten.

Het belangrijkste uitgangspunt: de collega’s maken de collegagroep. Vanuit De Ambrassade ondersteunen we jullie zo goed we kunnen door agendapunten te programmeren, vormingsgevers te zoeken, methodisch voor te bereiden, enz. Maar jullie geven zelf aan waar we rond werken. 

Doelstellingen

 • De deelnemers delen expertise, informatie en ervaringen en daardoor versterken ze elkaar.
 • De deelnemers verdiepen zich in een actueel relevante vormingstopic en ontwikkelen er expertise over.
 • De deelnemende vormingsmedewerkers ontmoeten elkaar op regelmatige basis. Ze wisselen uit over elkaars leerdoelstellingen en plaatsen deze in een breder perspectief.
 • De leerervaring van de deelnemers wordt versterkt door systematisch een vorm van opvolging te voorzien. 

Programma

De laatste collegagroep van het jaar is meteen ook een specialleke. Anders dan bij de andere collegagroepen spenderen we een hele dag samen en werken we rond één thema. Op die manier kunnen we in de diepte op een thema doorwerken. 

De volledige collegagroep zal dan ook in het teken staan van Appreciative Inquiry (AI). Een positieve benadering die je kan gebruiken om met je collega's, freelancers, deelnemers of vrijwilligers na te denken over de toekomst.

Is het jou ook al opgevallen dat, wanneer je start vanuit een probleem of vanuit een evaluatie van het verleden, er al snel negatieve klanken naar boven komen en de energie zakt? Ons alvast wel, en daarom gingen we op zoek naar een methode die energie gééft! We vonden die in ‘Appreciative Inquiry’ (Waarderend Onderzoek), een participatieve methode die mensen doen nadenken over wat kan, en niet wat moet... We combineerden het met een vleugje spel en kwamen tot de vaststelling dat de goesting van de betrokken bij het nadenken over de toekomst spectaculair steeg! Waar heel veel organisaties geconfronteerde worden met nieuwe uitdagingen in het beleid, is deze methode perfect op zijn plaats. We vertrekken vanuit de sterktes die al aanwezig zijn, om ons van daaruit een toekomst te gaan verbeelden die iedereen uitdaagt! 

De workshop wordt belegeid door Hendrik Bens van De AanstokerijHendrik is sinds 1999 trainer bij De Aanstokerij vzw. Naast zijn passie voor vorming en het gebruik van spel als methode, verdiept hij zich graag in alles wat met samenwerking, onderlinge communicatie en werkplezier te maken heeft. De methode ‘Plai’ ontstond vanuit een samenwerking tussen Thomas More Geel, UCLL Limburg, Stebo, Evenwicht, Kessels & Smit en De Aanstokerij.

Doelgroep

 • Vormingsmedewerkers van organisaties die erkend en/of gesubsidieerd zijn binnen het decreet Vlaams jeugd- en kinderrechtenbeleid

Jasmien          Schutz
Jasmien Schutz
 • Medewerker Jeugdwerkondersteuning
 • De Ambrassade, Léopoldstraat, Brussel, België

€ 30 (sociaal tarief) - € 50 (standaardtarief) - € 75 (solidariteitstarief)

 • 24 MEI 2022 | 09:30-16:30

Gerelateerd nieuws