[anysurfer.logo]

Collegagroep communicatie (mrt 2019)

Collegagroep communicatie (mrt 2019)

communicatie   |  12 MAART 2019 | 10:00-16:00
collegagroep communicatieOok in het jeugdwerk is communicatie een cruciaal onderdeel van de organisatie. Zonder een straffe communicatie weet niemand met wat jouw organisatie juist bezig bent. Communicatie is een onmisbare schakel in je werking. Maar soms is het moeilijk om met weinig middelen, tijd of expertise een goede communicatiestrategie uit te werken. Daarom brengen we de communicatiemedewerkers van het jeugdwerk samen. 4 keer per jaar komen we samen om ervaring en expertise uit te wisselen, om bij te leren rond communicatie gerelateerde onderwerpen en om de communicatie collega’s uit het jeugdwerk te leren kennen. 


Hoe ziet zo een collegagroep er uit? 

We organiseren 4 verschillende bijeenkomsten van telkens een hele dag. Elke collegagroep focust op één bepaald thema. Nichecommunicatie, social media, privacy-wetgeving, … We luisteren naar jullie noden en behoeften om richting te geven aan het programma. Omdat de collegagroepen steeds een ander communicatie-onderdeel onder de loop nemen, moet je je ook inschrijven per dag. Zo kan je kiezen welke collegagroepen relevant zijn voor jou. 

Programma

De collegagroep van maart staat in het teken van lay-out en huisstijl. 

In de voormiddag geven we het woord aan een communicatie-expert. Hoe ga je aan de slag met je huisstijl? Hoe maak je jouw organisatie herkenbaar in beelden, documenten, ...

 • Valentin Hick - Mediaraven
  Grafisch ontwerp kraakt of maakt je boodschap. Valentin, front-end designer bij Mediaraven, loodst je door de basisprincipes van grafisch ontwerp. Een goede rangschikking van tekst en beeld, gepaste typografie, hedendaags kleurgebruik, na deze sessie hoef je niet meer over smaak te discussiëren.

In de namiddag maken we tijd om enkele cases uit het jeugdwerk naar voor te schuiven. 

 • Thiana Vandenbussche - vrijwilliger Scouts en Gidsen Vlaanderen, Youca
  Thiana Vandenbussche is illustrator en grafische doener. Aan de hand van verschillende oefeningen neemt ze de theorie op de som. 

 • An Laenen - communicatie Scouts en Gidsen Vlaanderen
  An is verantwoordelijke voor alles wat te maken heeft met de huisstijl van Scouts en Gidsen Vlaanderen. Zij doet in een half uur uit te doeken hoe hun huisstijl opgebouwd is en hoe die verwerkt zit in hun online en offline communicatie. 

 • Lisa De Deken - De Ambrassade en WAT WAT 
  Lisa neemt de collega's communicatie mee in de branding van WAT WAT. Hoe gaven zij vorm aan het nieuwe jongerenmerk? Hoe werd het logo vorm gegeven? Hoe werd er beslist over de look en feel van het merk? En vooral hoe zorgden ze ervoor dat jongeren zich herkenden in het merk door middel van het gebruik van icoontjes, lettertype, logo, fotografie, ...? 
We zijn nog op zoek naar andere good practices rond huisstijl of lay-out. Of naar mensen die hier net met vragen rond zitten. Voel jij je geroepen om je ervaring tentoon te stellen of net de hulp van andere collega's communicatie in te roepen? Laat zeker iets weten aan Lisa De Deken of Niek Godfroid.

Verder contact met de collega’s communicatie 

Er bestaat ook een Facebookgroep ‘collegagroep communicatie’. Vele van de communicatieverantwoordelijken in het jeugdwerk zitten in die groep. We delen er nieuwtjes of vacatures met elkaar. Je kan er terecht met al je communicatievragen of je kan er zelf je tips en tricks droppen. Wil je ook deel worden van de Facebookgroep? Zoek dan ‘collagegroep communicatie’ op Facebook en doe een aanvraag om lid te worden. 

Ben je nieuw als communicatiemedewerker in het jeugdwerk? En wil je graag wat meer info over de collegagroep of over andere zaken? Neem dan gerust contact op met Lisa De Deken. Je vindt haar contactgegevens onderaan. 

 De Ambrassade en Mediaraven nemen de rol van facilitator op, niet die van deskundige. 

Lisa          De Deken
Lisa De Deken
 • Communicatiemedewerker