[anysurfer.logo]

Basisvorming startende jeugdwerkers

Basisvorming startende jeugdwerkers voorjaar

startende jeugdwerkers   |  18 FEBRUARI 2020 - 3 MAART 2020
basisvorming startende jeugdwerkers voorjaar 2020

In een vormingstraject van twee dagen geven we je de basics mee die elke startende beroepskracht in het jeugdwerk onder de knie moet hebben. We verbreden je horizon met sessies over het jeugdwerklandschap, de bovenbouwactoren en netwerken. We verdiepen je competenties door in te zoomen op jou en je organisatie: missie en visie, beleidsnota, projectmatig werken met of zonder vrijwilligers enzovoort. Ze hebben na deze vorming geen enkel geheim meer voor jou.

Het concrete programma komt ongeveer een maand voor de eerste dag van het traject online.

Het traject wordt aangeboden in het najaar 2019 en herhaald in het voorjaar 2020. Je neemt telkens twee volledige dagen deel. 

Doelgroep

Deze vorming richt zich op startende jeugdwerkers die maximum 1 jaar bezig zijn aan hun eerste job als beroepskracht in het jeugdwerk.

Opgelet, de vorming is enkel bedoeld voor startende beroepskrachten die werken voor een organisatie die erkend is binnen het Vlaams decreet jeugd- en kinderrechtenbeleid. 

Het programma

18 februari

Kennismaking + missie en visie 

We nemen uitgebreid de tijd om elkaar en elkaars organisatie beter te leren kennen. We zoomen ook in op de missie en visie van jouw organisatie. Waarom is deze zo belangrijk? Hoe gebruik je ze in de praktijk?

Jeugdwerkwerkt! De missie, het DNA en de uitdagingen voor de toekomst van het jeugdwerk 

Nadat we onze eigen missie en visie onder de loep hebben genomen, zoemen we uit en kijken we naar de missie van het jeugdwerk en het DNA van de jeugdwerker. Want wat is dat nu eigenlijk, jeugdwerk? Hoe ziet de toekomst van onze organisaties en sector eruit? En hoe gaan we om met de grootste uitdagingen die er liggen? 

Het jeugdwerklandschap verkennen 

Een groepsopdracht: we gaan op trektocht door het jeugdwerklandschap. Om te slagen zullen jullie je kennis over het jeugdwerklandschap moeten inzetten en wordt jullie rugzak meteen ook met nieuwe kennis aangevuld. Daarnaast gaan we tijdens deze groepsopdracht aan de slag met Active Reviewing, een methodiek uit het ervaringsleren. Door deze zelf uit te proberen, zoeken we kansen om hier mee aan de slag te gaan binnen jouw eigen organisatie. 

3 maart

Je werk plannen: aan de slag! 

Als jeugdwerker heb je het waarschijnlijk druk druk druk? Jouw agenda staat vol avondvergaderingen, je to do lijstje wordt steeds langer in plaats van korter en je overuren stapelen maar op. Tijdens deze workshop leren we agenda’s te beheren, beter te plannen en stress te beheersen. We wisselen elkaars goede voorbeelden uit. 

Keuzesessies: 

Omdat iedere organisatie en elke jeugdwerker anders is, bieden we jullie tijdens de namiddag verschillende keuzesessies aan. Je maakt jouw keuze op de dag zelf. 

BLOK 1: Maak je keuze tussen ‘Coachen: een basis’ OF ‘vergadertechnieken’ 

 • Coachen: een basis: Tijdens deze introductie in de wereld van het coachen leer je de basisprincipes kennen en begrijp je welke vaardigheden een goede coach nodig heeft. Je komt te weten welke vaardigheden je zelf al bezit als coach en in welke je nog kan groeien. We kijken ook waar je nu al als coach te werk gaat in jouw organisatie en waar je deze rol eventueel nog meer kan opnemen. 
 • Vergadertechnieken: Als jeugdwerker breng je best (te) veel tijd door aan de vergadertafel. Omdat iedereen liever efficiënt vergadert, geven we je in deze sessie enkele tips en methodieken mee om ervoor te zorgen dat er tijdens je volgende vergadering niemand in slaap valt. 
BLOK 2: Maak je keuze tussen ‘vrijwilligersbeleid’ OF ‘netwerken en samenwerken’ 

 • Vrijwilligersbeleid: Een vrijwilligersbeleid, wat is dat nu eigenlijk? Tijdens deze sessie geven we jou de basis mee. We zoomen samen in op hoe jullie vrijwilligers werven, deze nadien verwelkomen, opvolgen, coachen en uiteindelijk weer laten gaan. 
 • Netwerken en samenwerken: Schaaf jouw netwerkskills bij en gooi ze meteen in de strijd om een goede samenwerking op poten te zetten. Werken we op dezelfde thema’s? Zitten we met eenzelfde nood? We proberen zoveel mogelijk raakvlakken te vinden en misschien vertrek je na deze vorming met een nieuw samenwerking. 

Jasmien          Schutz
Jasmien Schutz
 • Medewerker Jeugdwerkondersteuning
schrijf hier in
 • De Ambrassade, Léopoldstraat, Brussel, België

€ 60 (sociaal tarief) - € 100 (standaardtarief) - € 150 (solidariteitstarief)

 • 18 FEBRUARI 2020 | 09:00-16:30
 • 3 MAART 2020 | 09:00-16:30

Gerelateerd nieuws