[anysurfer.logo]

Basisvorming startende jeugdwerkers

Basisvorming startende jeugdwerkers okt

startende jeugdwerkers   |  4 - 20 OKTOBER 2022

In een vormingstraject van twee dagen geven we je de basics mee die elke startende beroepskracht in het jeugdwerk onder de knie moet hebben. We verbreden je horizon met sessies over hoe je aan de slag kan met de missie en visie van jouw organisaties en we leggen deze naast de missie van het jeugdwerk. We voorzien ruimte om de organisaties van de andere deelnemers te leren kennen en we nemen je mee op ontdekkingstocht door het erg diverse jeugdwerklandschap.

Daarnaast scherpen we je timemanagement skills aan en kies je zelf of je je extra wilt verdiepen in coaching of vrijwilligersbeleid.

Kortom: je leert in 2 dagen alle basics die elke startende jeugdwerker achter de kiezen moet hebben om je weg te vinden binnen het jeugdwerk en je organisatie.

Het traject van twee dagen wordt aangeboden in het najaar 2022 en herhaald in het voorjaar 2023. Je kiest voor het traject in het najaar of in het voorjaar. Je neemt twee volledige dagen deel. 

Programma

DAG 1

Kennismaking + missie en visie

We nemen uitgebreid de tijd om elkaar en elkaars organisatie beter te leren kennen. We zoomen ook in op de missie en visie van jouw organisatie. Waarom is deze zo belangrijk? Hoe gebruik je ze in de praktijk?

Jeugdwerkwerkt! De missie, het DNA en de uitdagingen voor de toekomst van het jeugdwerk

Nadat we onze eigen missie en visie onder de loep hebben genomen, zoemen we uit en kijken we naar de missie van het jeugdwerk en het DNA van de jeugdwerker. Want wat is dat nu eigenlijk, jeugdwerk? Hoe ziet de toekomst van onze organisaties en sector eruit? En hoe gaan we om met de grootste uitdagingen die er liggen?

Het jeugdwerklandschap verkennen

Een groepsopdracht. We gaan op trektocht door het jeugdwerklandschap. Om te slagen zullen jullie je kennis over het jeugdwerklandschap moeten inzetten en wordt jullie rugzak meteen ook met nieuwe kennis aangevuld. Daarnaast gaan we tijdens deze groepsopdracht aan de slag met Active Reviewing, een methodiek uit het ervaringsleren. Door deze zelf uit te proberen, zoeken we kansen om hier mee aan de slag te gaan binnen jouw eigen organisatie.

DAG 2

Je werk plannen: aan de slag!

Als jeugdwerker heb je het waarschijnlijk druk druk druk? Jouw agenda staat vol avondvergaderingen, je to do lijstje wordt steeds langer in plaats van korter en je overuren stapelen maar op. Tijdens deze workshop leren we agenda’s te beheren, beter te plannen en stress te beheersen. We wisselen elkaars goede voorbeelden uit. 

Keuzesessie:

Omdat iedere organisatie en elke jeugdwerker anders is, bieden we jullie tijdens de namiddag verschillende keuzesessies aan. Je maakt jouw keuze op de dag zelf.

Maak je keuze tussen vrijwilligersbeleid OF coaching: een basis.

 • Vrijwilligersbeleid
  Een vrijwilligersbeleid, wat is dat nu eigenlijk? Tijdens deze sessie geven we jou de basis mee. We zoomen samen in op hoe jullie vrijwilligers werven, deze nadien verwelkomen, opvolgen, coachen en uiteindelijk weer laten gaan.

 • Coachen: een basis
  Tijdens deze introductie in de wereld van het coachen leer je de basisprincipes kennen en begrijp je welke vaardigheden een goede coach nodig heeft. Je komt te weten welke vaardigheden je zelf al bezit als coach en in welke je nog kan groeien. We kijken ook waar je nu al als coach te werk gaat in jouw organisatie en waar je deze rol eventueel nog meer kan opnemen.
Netwerkreceptie

We sluiten deze tweedaagse vorming af in stijl met een receptie! We geven jullie enkele tips mee om te netwerken. 

Doelgroep

Deze vorming richt zich op startende jeugdwerkers die maximum 1 jaar bezig zijn aan hun eerste job als beroepskracht in het jeugdwerk.
Opgelet, de vorming is enkel bedoeld voor startende beroepskrachten die werken voor een organisatie die erkend is binnen het Vlaams decreet jeugd- en kinderrechtenbeleid.  

Jasmien          Schutz
Jasmien Schutz
 • Medewerker Jeugdwerkondersteuning
 • De Ambrassade, Léopoldstraat, Brussel, België

€ 80 (sociaal tarief) - € 140 (standaardtarief) - € 200 (solidariteitstarief)

 • 4 OKTOBER 2022 | 09:30-16:30
 • 20 OKTOBER 2022 | 09:30-16:30