[anysurfer.logo]

Basisvorming startende jeugdwerkers

Basisvorming startende jeugdwerkers najaar 2020

jeugdwerkondersteuning   |  24 SEPTEMBER 2020 - 6 OKTOBER 2020

VOLZET

In een vormingstraject van twee dagen geven we je de basics mee die elke startende beroepskracht in het jeugdwerk onder de knie moet hebben. We verbreden je horizon met sessies over het jeugdwerklandschap, de bovenbouwactoren en netwerken. We verdiepen je competenties door in te zoomen op jou en je organisatie: missie en visie, beleidsnota, projectmatig werken met of zonder vrijwilliger, enz. Kortom: je leert in 2 dagen alle basics die elke startende jeugdwerker achter de kiezen moet hebben om je weg te vinden binnen het jeugdwerk en je organisatie.

Het traject van twee dagen wordt aangeboden in het najaar 2020 en herhaald in het voorjaar 2021. Je neemt telkens twee volledige dagen deel.  

Programma

24 september

 • Kennismaking + missie en visie
We nemen uitgebreid de tijd om elkaar en elkaars organisatie beter te leren kennen. We zoomen ook in op de missie en visie van jouw organisatie. Waarom is deze zo belangrijk? Hoe gebruik je ze in de praktijk? 

 • Jeugdwerkwerkt! De missie, het DNA en de uitdagingen voor de toekomst van het jeugdwerk
Nadat we onze eigen missie en visie onder de loep hebben genomen, zoemen we uit en kijken we naar de missie van het jeugdwerk en het DNA van de jeugdwerker. Want wat is dat nu eigenlijk, jeugdwerk? Hoe ziet de toekomst van onze organisaties en sector eruit? En hoe gaan we om met de grootste uitdagingen die er liggen? 

 • Het jeugdwerklandschap verkennen  
Een groepsopdracht, helemaal coronaproof! We gaan op trektocht door het jeugdwerklandschap. Om te slagen zullen jullie je kennis over het jeugdwerklandschap moeten inzetten en wordt jullie rugzak meteen ook met nieuwe kennis aangevuld. Daarnaast gaan we tijdens deze groepsopdracht aan de slag met Active Reviewing, een methodiek uit het ervaringsleren. Door deze zelf uit te proberen, zoeken we kansen om hier mee aan de slag te gaan binnen jouw eigen organisatie. 

6 oktober

Je werk plannen: aan de slag! 

Als jeugdwerker heb je het waarschijnlijk druk druk druk? Jouw agenda staat vol avondvergaderingen, je to do lijstje wordt steeds langer in plaats van korter en je overuren stapelen maar op. Tijdens deze workshop leren we agenda’s te beheren, beter te plannen en stress te beheersen. We wisselen elkaars goede voorbeelden uit.

Keuzesessies: 

Omdat iedere organisatie en elke jeugdwerker anders is, bieden we jullie tijdens de namiddag verschillende keuzesessies aan. Je maakt jouw keuze op de dag zelf. 

BLOK 1: Maak je keuze tussen ‘vrijwilligersbeleid’ OF ‘vergadertechnieken’ 

 • Vrijwilligersbeleid: Een vrijwilligersbeleid, wat is dat nu eigenlijk? Tijdens deze sessie geven we jou de basis mee. We zoomen samen in op hoe jullie vrijwilligers werven, deze nadien verwelkomen, opvolgen, coachen en uiteindelijk weer laten gaan.
 • Vergadertechnieken: Als jeugdwerker breng je best (te) veel tijd door aan de vergadertafel. Omdat iedereen liever efficiënt vergadert, geven we je in deze sessie enkele tips en methodieken mee om ervoor te zorgen dat er tijdens je volgende vergadering niemand in slaap valt. 
BLOK 2: Maak je keuze tussen ‘Coachen: een basis’ OF ‘netwerken en samenwerken’ 


 • Coachen: een basis: Tijdens deze introductie in de wereld van het coachen leer je de basisprincipes kennen en begrijp je welke vaardigheden een goede coach nodig heeft. Je komt te weten welke vaardigheden je zelf al bezit als coach en in welke je nog kan groeien. We kijken ook waar je nu al als coach te werk gaat in jouw organisatie en waar je deze rol eventueel nog meer kan opnemen.
 • Netwerken en samenwerken: Schaaf jouw netwerkskills bij en gooi ze meteen in de strijd om een goede samenwerking op poten te zetten. Werken we op dezelfde thema’s? Zitten we met eenzelfde nood? We proberen zoveel mogelijk raakvlakken te vinden en misschien vertrek je na deze vorming met een nieuw samenwerking. 

Offline

We kiezen ervoor om deze vorming volledig in het echt te laten doorgaan. Om dit veilig en coronaproof te laten verlopen zullen we o.a. deze maatregelen toepassen:

 • we gebruiken een extra groot lokaal
 • we passen social distancing toe
 • we vragen je mondmasker te dragen als je niet op je plaats zit 
 • we nemen extra hygiënische voorzorgen.
De deelnemers ontvangen op voorhand een mail van ons met de gedetailleerde richtlijnen. 

Doelgroep

Deze vorming richt zich op startende jeugdwerkers die maximum 1 jaar bezig zijn aan hun eerste job als beroepskracht in het jeugdwerk.

Opgelet, de vorming is enkel bedoeld voor startende beroepskrachten die werken voor een organisatie die erkend is binnen het Vlaams decreet jeugd- en kinderrechtenbeleid. 

Jasmien          Schutz
Jasmien Schutz
 • Medewerker Jeugdwerkondersteuning
 • Hopper jeugdverblijf Het Scoutshuis, Wilrijkstraat, Antwerpen, België

€ 60 (sociaal tarief) - € 100 (standaardtarief) - € 150 (solidariteitstarief)

 • 24 SEPTEMBER 2020 | 09:00-16:30
 • 6 OKTOBER 2020 | 09:00-16:30