Radio Oscar

05/03/2015Tags: oscar, competenties
In 10 Vlaamse centrumsteden organiseert (REC) workshops radio maken voor kinderen en jongeren, samen met 10 REC-medialabs. Daarnaast begeleidt (REC) in de ‘Academy’ mediatalent tot digitale verhalenverteller van morgen. Deze digital storytellers ontwikkelen en verfijnen hun digitale mediaskills via inspirerende workshops, masterclasses en coaching, en doen dat in de vrije tijd.
 

Al 6 jaar aan de slag met Oscar

Elk van de 2000 (!) jongeren die jaarlijks een kennismakingsworkshop volgt via het (REC) krijgt een Oscar. Ook wie zich verdiept in disciplines zoals radio, video, techniek, productie in een workshopreeks van het (REC), ontvangt nadien een Oscar.
(REC) engageert radiomakers om hun kennis over radio maken door te geven aan nieuwe geïnteresseerde jongeren. (REC) coacht hen, geeft hen een kadervorming en tools om dat op een kwalitatieve en gestructureerde manier te doen. Wie zich engageert, wordt (REC) All Star en ontvangt een Oscar voor zijn engagement als workshopbegeleider.
 
Pieter Blomme van (REC): “Heel veel mediamakers ontdekken hun passie tijdens spel, en ontwikkelen deze skills in hun vrije tijd en op eigen tempo. Om die mediaskills te begrijpen, te registreren, en te waarderen gebruiken we Oscar. De jonge radio- en mediamakers appreciëren het enorm dat een organisatie als de onze stilstaat bij de skills die ze verwerven en het engagement dat ze opnemen binnen een lokale mediawerking. Er komt voor velen een fase in hun leven waarin ze de opgedane kennis en vaardigheden willen verzilveren bij een toekomstige werkgever. Daar komt Oscar bijzonder goed van pas.”
 

Oscar 2.0

(REC) schakelt in 2015 een versnelling hoger wat betreft meten en registreren van competenties.
 
Pieter Blomme: “Momenteel ontwikkel ik een Europees diploma voor digital storytellers - denk aan de nieuwe generatie YouTubers, Viners, Podcasters... Digital storytellers zullen bij ons een online en offline examen kunnen doen en zo al dan niet dit certificaat bemachtigen. Oscar is een perfecte aanvulling op dit certificaat: het is ongedwongener, past prima bij het jeugdwerk en een vrijwillig engagement en verhoogt het bewustzijn bij jongeren rond de competenties die ze in informele situaties behalen.”
 

Over Oscar

Oscar wil waardering tastbaar maken en organisaties stimuleren om verder na te denken  over het competentiedenken. Oscar is een duurzaam, degelijk en breed toepasbaar online instrument dat organisaties helpt om competenties – het samengaan van kennis, kunde én attitudes – van zowel hun personeel, vrijwilligers als mensen die bij hen vorming volgen zichtbaar te maken, te delen en helpen uit te dragen.
 
Meer informatie: www.oscaronline.be