Kom op 24 oktober naar de inspiratiedag ruimte delen

28/06/2017

Het delen van ruimte is een hot issue. Zowat dagelijks duiken nieuwe gedeelde ruimte initiatieven, tijdelijke invullingen en andere vormen van slim ruimtegebruik op. Ook gemeentelijke en andere overheden experimenteren steeds meer met het delen van ruimte. Gedeeld ruimtegebruik heeft heel wat maatschappelijke voordelen, en biedt ook kansen om extra ruimte te creëren voor kinderen, jongeren en hun organisaties. Tegelijkertijd blijkt het delen van ruimte niet evident, en worden initiatiefnemers geconfronteerd met heel wat drempels en obstakels.

Op de inspiratiedag ‘ruimte delen is ruimte creëren’ op 24 oktober stelt De Ambrassade de resultaten en aanbevelingen van haar onderzoek naar verschillende praktijkvoorbeelden van gedeeld ruimtegebruik met kinderen en jongeren en hun organisaties voor, en lanceren we onze handleiding ‘Ruimte delen: hoe doe je dat?’ In de voormiddag gaan we in debat met specialisten en beleidsmakers over uitdagingen, knelpunten en oplossingen voor het delen van ruimte. In de namiddag springen we op de fiets en bezoeken we enkele inspirerende voorbeelden van gedeeld ruimtegebruik met kinderen en jongeren.

Laat je inspireren en schrijf 24 oktober alvast in je agenda! Meer details over het programma volgen na de zomer.

We organiseren deze inspiratiedag voor:

  • Jeugdwerkers die werken rond publieke ruimte of infrastructuur
  • Overheidsdiensten en beleidsmakers (lokaal, bovenlokaal en Vlaams) die bezig zijn met jeugd(werk), vrije tijd, ruimte, infrastructuur, stedenbeleid of duurzaamheid
  • Gedeelde ruimte initiatieven en tijdelijke invullingen
  • Eigenaars die hun ruimte willen delen
  • Ruimtelijke planners en architecten
  • Iedereen met interesse voor gedeeld ruimtegebruik

Praktisch:

  • Begeleiding: De Ambrassade (Raf Verbruggen: 02 551 13 93 - raf.verbruggen@ambrassade.be) i.s.m. externe sprekers
  • Datum: 24/10/2017 (hele dag)
  • Locatie: Allee du Kaai, Havenlaan 53, 1000 Brussel (op wandelafstand van het station Brussel-Noord)
  • Programma en inschrijvingen volgen na de zomervakantie

Het project ‘ruimte delen is ruimte creëren’ is een samenwerking tussen De Ambrassade en verschillende partners binnen en buiten de jeugdsector. Gedurende meer dan drie jaar gingen we aan de slag rond het delen van ruimte met kinderen, jongeren en hun organisaties. We onderzochten verschillende praktijkvoorbeelden van gedeeld ruimtegebruik, en werken aan een handleiding. Maar bovenal inspireerden we een groot aantal actoren om ruimte te delen met kinderen en jongeren door middel van excursies, inspiratie- en vormingssessies en onze facebookgroep ruimte delen.