Vrijwilligers Begeleiden. Een praktijkgerichte dag over het werken met vrijwilligers

04/05/2017 - 09:30 - 16:30

Vrijwilligers maken steeds bewustere keuzes, het vraagt daarom een extra inspanning van organisaties om met vrijwilligers te werken. Maar geïndividualiseerd engagement hoeft geen bedreiging te zijn. Door in te spelen op de motivatie, levensloop en de leefwereld van vrijwilligers, creëer je een sterke band met jouw vrijwilligers.

Wanneer mensen voelen dat ze ergens deel van kunnen uitmaken, is hun bereidheid om actief bij te dragen groter. Maak verbinding tussen mensen, maak er een echte groep van, motiveer hen, dan ontstaat betrokkenheid.

Op deze studiedag werken we met professionals van binnen en buiten het jeugdwerk rond de uitdaging om vrijwilligers op een waardevolle en duurzame manier te betrekken bij hun organisatie.

Programma

09u30 Onthaal

10u00 Je maakt keuze uit 4 verschillende workshops, rond volgende topics:

12u30 Lunch

13u30 Werksessie rond concrete dè vraagstukken over werken met vrijwilligers in het jeugdwerk.
Wil je dit gedeelte van de studieag mee uitwerken? Zie 'praktisch' hieronder

15u15 Pauze

15u30 Presentatie resultaten 

16u00 Netwerkdrink 

Omgaan met verandering -  Hans Lamberts van Streetwize

Een verandering in goede banen leiden is een hele uitdaging. Al te vaak verzwakken je goede bedoelingen en dooft de verandering domweg uit. Tijdens deze workshop leer je hoe je dat vermijdt, met de 3 succesfactoren van verandering: hoofd, hart en handen. Iedereen moet weten wat er precies verandert (hoofd), overtuigd zijn van de reden van de verandering (hart), en begrijpen hoe de verandering zijn of haar situatie en gedrag zal beïnvloeden (handen). Pas dan heeft de verandering echt kans op slagen.

Hans Lamberts.heeft ervaring in Business, Learning & Development. Geïnspireerd door de kracht van entrepreneurship en zelfvertrouwen in verschillende contexten en op verschillende niveaus, beschouwt hij zijn rol binnen StreetwiZe als de perfecte manier om persoonlijke en organisationele groei te ondersteunen in diverse situaties. 

Virtueel vrijwilligen - Lies Pelsmakers van Vlaams Steunpunt Vrijwilligerswerk

Vandaag is zowat iedereen ‘online’ en overal zie je mensen chatten, swipen en surfen. Deze trends hebben ook een enorme impact op het vrijwilligerswerk en de mogelijkheden ervan. Dat kan ook niet anders; vrijwilligersorganisaties staan immers middenin de samenleving. En ook zij hebben steeds meer digitale tools tot hun beschikking. Tools die het werk vergemakkelijken, tijdswinst opleveren en het bereik vergroten, maar tegelijkertijd het werk ook specialistischer maken en bepaalde competenties vereisen. En ja, daar kan je ook vrijwilligers bij betrekken. Lies Pelsmakers toont je hoe je het aanpakt. Je krijgt praktische tips, maar denkt ook na over valkuilen. 
 
Lies Pelsmakers verzorgt de communicatie van het Vlaams Steunpunt Vrijwilligerswerk en komt dagelijks in contact met verenigingen die werken met vrijwilligers. De vacaturebank www.vrijwilligerswerk.be staat daarbij centraal. Ze vrijwilligt zelf geregeld, meestal virtueel en altijd projectmatig.
 

Waarderend coachen: je vrijwilligers optimaal ondersteunen - Sofie Hendrikx en Koen Deblonde van Kessels & Smit

Hoe kan je het potentieel van je vrijwilligers correct inschatten en versterken? Hoe kan je hen ondersteunen en efficiënter samenwerken? Voor de workshop krijg je via een e-learning meer inzicht in je rol als ondersteuner en de specifieke vaardigheden die daarvoor nodig zijn. Tijdens de workshop bouwen we verder op dat inzicht. We onderzoeken samen waarom waarderend coachen zo goed matcht met het jeugdwerk en oefenen samen op oplossingsgerichte en waarderende interventies. De werkvormen die we gebruiken, kan je na de workshop meteen toepassen in je eigen werkomgeving. De enige voorwaarde voor deze workshop is een oprechte interesse en nieuwsgierigheid in ‘de ander’.
 
Sofie Hendrikx werkte de eerste tien jaren van haar carrière in de communicatiesector, waar ze tal van teams ondersteunde en coachte. Haar focus ligt op relatievorming, openheid en vertrouwen.
 
Koen Deblonde beschikt over ruim 15 jaar ervaring als leidinggevende. Hij gaat steeds op zoek naar het potentieel dat aanwezig is organisaties en individuen. Hij is ervan overtuigd dat elke verandering mogelijk is vanuit een sterke dialoog met de anderen en een goed inzicht in de ruime context waarvan je deel uitmaakt. 

 
 
‘Nieuwe vrijwilligers aantrekken, waar zitten die dan wel?’ vragen velen zich af.
Eerder dan ons af te vragen of er nog vrijwilligers zijn, moeten we ons de vraag stellen of onze werking aantrekkelijk genoeg is om vrijwilligers anno 2017 aan te trekken. 
Centrale vraag hierbij is: ‘Slagen we erin de noden van de hedendaagse vrijwilliger te vervatten in de structuur én de cultuur van onze werking?’ 
Gaan vrijwilligers bij jullie tevreden naar huis, of eerder ontmoedigd? En wat vertellen ze daarover aan hun omgeving? 
Customer Delight en de trip advisor cultuur, we bekijken het in deze interactieve sessie.
Je gaat naar huis met frisse inzichten en concrete tools om vrijwilligers aan te trekken.
 
Het thema Vrijwilligerswerk loopt reeds 25 jaar als een rode draad door het leven van Koen Vermeulen. In 2010 richtte hij Vrijwilligerswerkwerkt op, een vennootschap die zich uitsluitend toelegt op het thema werken met vrijwilligers, een vennootschap die op een professionele wijze inzichten wil versterken én concrete tools wil bieden om een omgeving te creëren waar burgers opnieuw met goesting vrijwilligen!
 

Doelgroep

Beroepskrachten uit: 

 • Organisaties die erkend en/of gesubsidieerd zijn binnen het decreet Vlaams jeugd- en kinderrechtenbeleid;
 • Trusty-leden en Trusty-leden in aanvraag

Praktisch

 • Inschrijven? Deadline 26 april - 12u00
 • Maximum aantal deelnemers: 80
 • Begeleiding: De Ambrassade (Line Ostyn) i.s.m. experts
 • Data: Donderdag 04/05/2017
 • Locatie: Zinnema in Anderlecht, Brussel
 • Prijs: €75
 • We hebben een aantal facilitatoren nodig voor het namiddaggedeelte van de studiedag.
  • Interesse? Line.ostyn@ambrassade.be
  • Verwachting:
   • Deelname aan één voorbereidend moment.
   • Facilitatie, verslag en korte presenatie tijdens het namiddaggedeelte. 
  • Beloning? Gratis deelname. 
 • Vragen? Mail naar line.ostyn@ambrassade.be